Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Στις 26 Μαρτίου οι πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία



Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ οι πρόωρες βουλευτικές στη Βουλγαρία θα λάβουν χώρα στις 26 Μαρτίου.

Με το ίδιο Διάταγμα ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ογκνιάν Γκερτζίκοφ, καθηγητή εμπορικού δικαίου και πρόεδρο της Βουλής στο διάστημα 2001-2005 επί κυβερνήσεως Συμεών Σαξομπουρκόσκι, ενώ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τοποθετείται ο νυν πρέσβης της Βουλγαρίας στη Γερμανία, Ράντι Ναϊντένοφ.

Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, λόγω της παραίτησης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως θα παραιτηθεί, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας η προτεινόμενη από το κόμμα του GERB υποψήφια.

Μετά την ανάδειξη νικητή, από τον κάλπη, του υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Ράντεφ, ο κ. Μπορίσοφ και η κυβέρνησή του υπέβαλαν παραίτηση, όπως είχε δηλώσει ο Βούλγαρος ηγέτης.

Δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, πάντως, δείχνουν ελαφρά υπεροχή του κόμματος του Μπορίσοφ έναντι των Σοσιαλιστών.