Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Στην Πετρούπολη την Τρίτη άρχισαν οι εργασίες για το άνοιγμα του τάφου του Αλεξάνδρου Γ’



Την Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη άρχισαν οι εργασίες για το άνοιγμα του τάφου του Αλεξάνδρου Γ’, ενώ η σωρός του ίδιου του αυτοκράτορα δε θα αφαιρεθούν την Τρίτη από τον τάφο, ανέφερε στο πρακτορείο TASS η πηγή στην ομάδα εργασίας που ασχολείται με την έρευνα.

Τον Οκτώβριο ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση με παράκληση να πραγματοποιηθεί η συγκριτική γενετική ανάλυση των οστών του Νικολάου Β’ και του πατέρα του, του Αλεξάνδρου Γ’. Κατά τη γνώμη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τα θετικά αποτελέσματα αυτής της γνωμάτευσης θα γίνουν αναμφισβήτητα αποδεικτικά της γνησιότητας των οστών του Νικόλαου Β’ και της οικογένειάς του.

Η απόφαση για την εκταφή της σωρού του Αλεξάνδρου Γ’ λήφθηκε από την εκκλησία στα πλαίσια εργασιών για έρευνα των πιθανών οστών του πρίγκιπα Αλεξέι και την μεγάλης Δούκισσας Μαρίας που βρέθηκαν το 2007 στο Εκατερινμπούργκ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έγινε η εκταφή των οστών του Νικόλαου Β’ και της τσαρίνας Αλεξάνδρας Φιοντόροβνα. Επίσης πάρθηκαν δείγματα ιχνών αίματος από τα ρούχα του Αλεξάνδρου Β’.

Κατά το άνοιγμα του σαρκοφάγου, όπως αναμένουν οι ιστορικοί, θα βγει τελική απάντηση στην ερώτηση, αν στα σοβιετικά χρόνια έχει ανοίξει ο τάφος του Αλεξάνδρου Γ’ ο οποίος ήταν ο πιο επιβλητικός στο ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου και είχε τα περισσότερα τάματα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε στη σκεπή του σαρκοφάγου βρέθηκαν ρωγμές οι οποίες, κατά τη γνώμη των συντηρητών, μπορεί να είναι ίχνη της συντήρησης που δύο φορές έγινε στα σοβιετικά χρόνια. Νωρίτερα στο Μουσείο της Ιστορίας της Αγίας Πετρούπολης είπαν στο πρακτορείο TASS ότι δεν υπάρχουν επίσημες βεβαιώσεις ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου Γ’ έχει ανοίξει ξανά.

Όμως στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αφήνουν το ενδεχόμενο ότι η σκεπή στον τάφο του Αλεξάνδρου Γ’ ήδη έχει ανοίξει νωρίτερα. Σε εφημερίδες μεταναστών της δεκαετίας του 1920 που εκδίδονταν στη Βαρσοβία, αρκετές φορές έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες ότι οι Μπολσεβίκοι άνοιξαν τους τσαρικούς τάφους για να τους λεηλατήσουν και να πουλήσουν τα κοσμήματα τα οποία βρέθηκαν εκεί.ВΣτις ειδήσεις αυτές επίσης περιέχονται στοιχεία ότι οι σωροί όλων των αυτοκρατόρων δήθεν μεταφέρθηκαν από ασημένια φέρετρα σε ξύλινα και έπειτα μετακινήθηκαν στο Ναό του Αγίου Ισαάκ. Δεν βρέθηκαν την παρούσα στιγμή τα ιστορικά έγγραφα σε αρχεία που να επιβεβαιώνουν αυτήν την εκταφή.

Το φθινόπωρο η Επιτροπή της Ανάκρισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας επανάσκησε την ποινική ανάκριση της υπόθεσης του θανάτου των μελών του ρωσικού αυτοκρατορικού οίκου Ρομανόφ η οποία ασκήθηκε το 1993 λόγω της ανακάλυψης της ομαδικής ταφής στα περίχωρα του Εκατερινμπούργκ.

Το 2000 η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε τον Νικόλαο Β’, τη σύζυγό του , αυτοκράτειρα Αλεξάνδρ Φιοντόροβνα, το γιο του, πρίγκιπα Αλεξέι και τις κόρες του, Μεγάλες Δούκισσες Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία ως μάρτυρες με μαρτυρικό θάνατο. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θέτει υπό αμφισβήτηση την έκθεση για τη γνησιότητα των οστών του πρίγκιπα Αλεξέι και τα Δούκισσας Μαρίας που βρέθηκαν το 2007 και προς το παρόν δεν έχουν ταφεί. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα συμμετάσχει στην ταφή των οστών των παιδιών του Νικόλαου Β’, αν τα οστά αναγνωριστούν ως γνήσια.