Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σοβιετικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά από το 1972 επιστρέφει στη Γη



Το Kosmos 482 δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή του στην Αφροδίτη το 1972, όμως αναμένεται να επιστρέψει στη Γη εντός των επόμενων ετών, ύστερα από μια διαστημική «βόλτα» περίπου 50 ετών.

Ένας διαστημικός σταθμός που εκτοξεύτηκε ανεπιτυχώς στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος της ΕΣΣΔ, ο Kosmos 482, κινείται σε τροχιά γύρω από τη γη ήδη από το 1972. Ωστόσο, η επιστροφή του στη γη φαίνεται να μην απέχει πολύ ακόμα.

Ο διαπλανητικός σταθμός Kosmos 482, στάλθηκε ανεπιτυχώς προς την Αφροδίτη από την ΕΣΣΔ το 1972, όμως σύμφωνα με τον αστρονόμο και ιστορικό κοσμοναυτικής Πάβελ Σούμπιν, είναι πιθανό να επιστρέψει στη γη μεταξύ των ετών 2023 και 2025.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Σούμπιν εξήγησε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιο ακριβώς σημείο θα συντριβεί ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός.

Ο αστρονόμος εξήγησε ότι μελετώντας τα δεδομένα της κίνησης του Kosmos 482 παρατήρησε ότι η αλλοίωσή του ξεκίνησε νωρίτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν εξαιτίας του ότι πλησιάζει τη Γη και δέχεται τις βαρυτικές της δυνάμεις.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ο σταθμός δεν αναμένεται να καταστραφεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα και ότι θα φτάσει στην επιφάνεια της Γης, καθώς είχε κατασκευαστεί για να αντέξει τις πολύ πιο σκληρές ατμοσφαιρικές συνθήκες της Αφροδίτης.

Παρά το γεγονός ότι το Kosmos 482 δεν κατάφερε να φτάσει και να μελετήσει την Αφροδίτη λόγω βλάβης στους κινητήρες του, το «δίδυμό του» Venera-8 (Venus-8), έφτασε στον προορισμό του και έγινε το πρώτο σκάφος στον κόσμο που παρείχε στους επιστήμονες δεδομένα και πληροφορίες για την Αφροδίτη.

Σήμερα, η ρωσική NPO Lavochkin συνεργάζεται με τη NASA ώστε το 2025 να στείλουν στην Αφροδίτη το Venera-D για να ερευνήσει περαιτέρω των πλανήτη.