Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

SOS από τους διασώστες στην Ταϊλάνδη: Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει



Για «περιορισμένο χρόνο» για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εδώ και 13 ημέρες σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη έκαναν λόγο για πρώτη φορά σήμερα, Παρασκευή, οι αρχές.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της είδησης του θανάτου Ταϊλανδού διασώστη από έλλειψη οξυγόνου, αφού πρώτα ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους.

Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.

Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζοί.

Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν κάτι που οι αρχές ήθελαν μέχρι στιγμής να αποφύγουν, ενώ ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι από την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Οι οικογένειες των παιδιών από την άλλη δήλωσαν ότι ήθελαν να διοργανώσουν μέσα στα σπηλιά μια γιορτή για τα γενέθλια ενός αγοριού, που στις 23 Ιουλίου θα γίνει 16 ετών.

Μηνύματα μέσα από τη σπηλιά

Πάντως τα παιδιά παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, έστειλαν μηνύματα ελπίδας μέσα από βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πεζοναύτες της Ταϊλάνδης.

Στο βίντεο δηλώνουν καλά στην υγεία τους.

Μάλιστα, παρά την ταλαιπωρία τους παραμένουν σε καλή ψυχολογική κατάσταση, κάνοντας πλάκα σε ένα από τα παιδάκια, το οποίο παραπονιέται από το γεγονός ότι τον ξέχασαν και δεν πρόλαβε να χαιρετίσει τους δικούς του.

Μηνύματα συμπαράστασης

Εκτός από τα μηνύματα που στέλνουν, τα 12 παιδιά και ο προπονητής παίρνουν και μηνύματα συμπαράστασης.

Πρώτος, ένας από τους 33 μεταλλωρύχους από τη Χιλή που διασώθηκαν το 2010 αφού πέρασαν 69 ημέρες κάτω από τη Γη όταν κατέρρευσε το ορυχείο όπου εργάζονταν.

«Θα ήθελα να στείλω χαιρετισμούς και να ευχηθώ πολλή δύναμη στις αρχές και τις οικογένειες των 12 αυτών παιδιών», δήλωσε ο Μάριο Σεπουλβέδα σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Ενώ και ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, χρησιμοποιώντας το θρυλικό σύνθημα των οπαδών της ομάδας «You’ll Never Walk Alone», ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα η περιπέτεια τους.