Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

18 °C

Σήμερα, 25. Σεπτεμβρίου 2020

Το σχέδιο Ερντογάν για τον εποικισμό της βόρειας Συρίας..Η δεδηλωμένη πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι να εποικίσει ολόκληρη τη βόρεια Συρία με Σύρους σουνίτες, οι οποίοι είναι εχθρικοί προς το καθεστώς Άσαντ (είναι αλαουίτης), αλλά και με σουνίτες από άλλες χώρες, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα ως μετανάστες σε καταυλισμούς στην Τουρκία. Σταδιακά, επιδιώκει να εγκαταστήσει εκεί δύο εκατομμύρια και πλέον σε ήδη υφιστάμενους οικισμούς, αλλά και σε χωριά, τα οποία θέλει να κατασκευάσει. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει με 28 δισ. ευρώ το σχέδιό του αυτό.

Είναι προφανές ότι σκοπός του τουρκικού καθεστώτος δεν είναι να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά να δημιουργήσει μία ζώνη, που θα ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό και ο πληθυσμός της οποίας θα είναι φιλικός προς την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό θα καταστήσει τουρκικό προτεκτοράτο τη βόρεια Συρία και ταυτόχρονα θα απομονώσει τους Κούρδους της Συρίας από τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

 Μετά την εκδήλωση της τουρκικής επίθεσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσινγκτον. Το πρόβλημα για τον Τραμπ ήταν ήδη μεγάλο και τώρα γίνεται μεγαλύτερο. Θα υπάρξει κίνηση από το Κογκρέσο για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας; Υπενθυμίζουμε ότι ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, υποστηρικτής μέχρι τώρα του Τραμπ, έχει δηλώσει: «Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι συνεργάζεται με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν για τη σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το ψήφισμα θα συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία, ώστε να εξουδετερώσει πιθανό προεδρικό βέτο. «Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο Τραμπ ότι προδίδει τους Κούρδους.

Αυτή η πρωτοβουλία έχει βαρύνουσα σημασία, επειδή αντανακλά το κλίμα που επικρατεί στο Κογκρέσο και μάλιστα διακομματικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο γνωστός Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι η απόφαση για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα θεωρηθεί προδοσία των Κούρδων και η Ουάσινγκτον θα μετατραπεί σε έναν «αναξιόπιστο σύμμαχο».

Οι Αμερικανοί δεν θα βοηθήσουν την Τουρκία να εισβάλει και το είπαν. «Το υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους Τούρκους ομολόγους τους ότι «η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν. Αυτή η στάση, όμως, δεν είναι αποτρεπτική. Οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για αμερικανική υποστήριξη. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην έχουν τις ΗΠΑ απέναντί τους. Και όλα δείχνουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε γι’ αυτό τον Τούρκο ομόλογό του στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ ημερών. Μένει να φανεί εάν ο Τραμπ έθεσε ή όχι όρια στον Ερντογάν όσον αφορά την έκταση της επιχείρησης.

Το ερώτημα ανακύπτει, επειδή σε τουίτ ο Τραμπ προειδοποίησε την Τουρκία ότι, εάν αυτός κρίνει ότι υπερέβη τα όρια, θα καταστρέψει την οικονομία της. Αξίζει να τονιστεί, πάντως, πως ο Ερντογάν είχε εκτεθεί πολύ, προαναγγέλοντας ρητά την τουρκική εισβολή στα ανατολικά του Ευφράτη. Θα ήταν, λοιπόν, υπαναχώρηση και πολιτική ήττα, εάν δεν την πραγματοποιούσε. Και όπως δείχνει η πείρα, ο ίδιος δεν κάνει πίσω.