Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Σαν σήμερα ήρθε τo τέλος των αδελφών Ντάλτον (βίντεο)



Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1892 όταν μια απο τις πιο διαβόητες συμμορίες, οι Ντάλτον τερμάτισαν την "καριέρα" τους πέφτοντας θύματα της πλεονεξίας τους.

Μπορεί η δράση τους να μην ήταν μακροχρόνια (από το 1890 έως το 1892) αλλά έμειναν στην ιστορία και διακωμωδήθηκαν ως το αντίπαλον δέος του Λούκι Λουκ σε ένα από τα πιο ιστορικά κόμικ όλων των εποχών. 

Η ιστορία των Ντάλτον δεν μοιάζει καθόλου με αυτή που μάθαμε από τα κόμικ. Μια μεγάλη και «πολύχρωμη» οικογένεια που έζησε και πέθανε στην Άγρια Δύση. Η συμμορία των Ντάλτον ονομάστηκε έτσι γιατί τρία από τα μέλη της ήταν αδέρφια. Η ειδικότητά τους ήταν οι ληστείες τραπεζών και τρένων. Το τέλος της συμμορίας γράστηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1892 όταν στην απόπειρα ληστείας στο Κόφιβιλ του Κάνσας δυο από τα αδέρφια και άλλα δυο μέλη της συμμορίας σκοτώθηκαν. Επέζησε μόνο ο Εμετ ο οποίος συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης.

Ο μεγάλος αδελφός των Ντάλτον, ο Φρανκ, ήταν με την πλευρά του Νόμου. Ήταν, βοηθός Σερίφη αλλά σκοτώθηκε το 1888. Έτσι, είχαν ξεκινήσει και τα δυο αδέρφια του ο Γκράτον, ο Μπομπ και ο Εμετ, αλλά στράφηκαν στην παρανομία όταν δεν τους πλήρωναν για τις υπηρεσίες τους προς το Νόμο. Ο μεσαίος τους αδερφός, ο Μπιλ έκανε κι εκείνος καριέρα ως παράνομος αλλά συμμετείχε στην συμμορία Wild Bunch. Ο πατέρας τους Λιούις από το Τζάκσον Κάουντι του Μιζούρι ήταν ιδιοκτήτης σαλούν. Συνολικά με την γυναίκα του Αντελάιν έκαναν 15 παιδιά, δυο εκ των οποίων πέθαναν όταν ήταν μωρά.

Η μεγάλη απόδραση του Γκρατ Ντάλτον
Το 1890 και βλέποντας ότι δεν μπορούν να ζήσουν υπηρετώντας το νόμο κάποια από τα αδέρφια αποφάσισαν να στραφούν στην παρανομία. Τότε έφτιαξαν την πρώτη τους συμμορία. Και άρχισαν οι κλοπές. Η πρώτη τους ληστεία έγινε σε χαρτοπαικτική λέσχη στο Σίλβερ Σίτι του Νέου Μεξικό. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1891 έγινε μια μεγάλη ληστεία τρένου και κατηγορήθηκαν οι Ντάλτον γι’ αυτό. Αρχικά ο Γκρατ φάνηκε να γλιτώνει όμως συνελήφθη λίγο αργότερα και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Η μεταγωγή του στις φυλακές έγινε με τρένο και σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ο Γκράτ Ντάλτον ήταν δεμένος με χειροπέδες με έναν από τους βοηθούς σερίφη που τον συνόδευε. Κι ενώ το τρένο είχε ξεκινήσει, ο ένας από τους δυο που τον συνόδευαν κοιμήθηκε και ο άλλος μιλούσε με τους επιβάτες.

Ήταν μια ζεστή ημέρα και όλα τα παράθυρα ήταν ανοικτά. Ο Γκρατ κατάφερε να ξεκλειδώσει τι χειροπέδες και ξαφνικά, πήδηξε έξω από το παράθυρο και έπεσε μέσα σε ένα ποτάμι. Τον πήρε το ρεύμα και οι βοηθοί του σερίφη έμειναν να κοιτάζουν μέσα από το τρένο. Λίγο μετά ο Γκρατ συνάντησε τα αδέρφια του και επέστρεψαν στην Οκλαχόμα.

Από τον Μάϊο του 1891 έως τον Ιούλιο του 1992 οι Ντάλτον λήστεψαν πολλά τρένα. Οι περισσότερες από τις ληστείες ήταν εντυπωσιακές και με πολύ μεγάλη λεία. Οι Ντάλτον έγιναν ο φόβος και ο τρόμος της Άγριας Δύσης. Άφηναν πίσω τους άδεια χρηματοκιβώτια και πολλούς νεκρούς. Όμως, αυτό δεν τους ήταν αρκετό. Ο Μπομπ Ντάλτον ήθελε να γίνουν πιο διάσημοι και από τον θρυλικό Τζέσε Τζέιμς.

Έτσι γράφτηκε το τέλος των Ντάλτον
Στις 5 Οκτωβρίου 1892 η συμμορία των Ντάλτον προσπάθησε να κάνει το αμίμητο. Να κλέψει μέσα σε μια ημέρα δυο τράπεζες στο Κόφιβιλ του Κάνσας. Φόρεσαν ψεύτικα γένια αλλά ένας από τους κατοίκους τους αναγνώρισε.

Σε μια από τις τράπεζες ένας από τους υπαλλήλους τους καθυστέρησε λέγοντάς τους ψέμματα ότι το χρηματοκιβώτιο είχε χρονοκαθυστέρηση. Ήθελε 45 λεπτά για να ανοίξει. Έτσι, μαθεύτηκαν τα νέα ότι γίνεται ληστεία. Ακόμα και οι κάτοικοι της πόλης πήραν τα όπλα τους και ετοιμάστηκαν για μάχη. Και άρχισε το πιστολίδι. Ο σερίφης έπεσε νεκρός αφού σκότωσε ένα από τα μέλη της συμμορίας.

Ο Γκρατ και ο Μπομπ Ντάλτον σκοτώθηκαν όπως και τα άλλα δυο μέλη της συμμορίας, ο Ντικ Μπρόαντγουελ και ο Μπιλ Πάουερ. Ο Εμετ Ντάλτον παρότι έφαγε 23 σφαίρες επέζησε και καταδικάστηκε σε ισόβια. Εξέτισε 14 χρόνια και μετακόμισε στην Καλιφόρνια όπου έγινε μεσίτης, συγγραφέας και ηθοποιός και πέθανε στα 66 του το 1937.