Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σαλβίνι: Μόνο εμένα μπορεί να προτείνει η δεξιά για πρωθυπουργό της Ιταλίας



Την πρωθυπουργία της Ιταλίας διεκδικεί ανοιχτά ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι έχει πλέον αναλάβει τα ηνία της λαϊκής δεξιάς.

«Υπάρχει υποψήφιος πρωθυπουργός
, ο υποφαινόμενος», είπε την Τρίτη ο κ. Σαλβίνι σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ερωτηθείς εάν είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί ώστε να προωθηθεί κάποιος που απολαμβάνει μεγαλύτερη διακομματική αποδοχή απάντησε λακωνικά «όχι», σύμφωνα με το Reuters.

Στις εκλογές της Κυριακής ο τετρακομματικός δεξιός συνασπισμός στον οποίο μετέχει η Λέγκα αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, αποσπώντας το 37% της λαϊκής ψήφου.

Συντονιστής του συνασπισμού ήταν ο κ. Μπερλουσκόνι ωστόσο το κόμμα του, το Forza Italia, έλαβε μόλις το 14% των ψήφων, τρεις και πλέον μονάδες χειρότερα από τη Λέγκα. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον 44χρονο Σαλβίνι να διεκδικήσει την ηγεσία του μπλοκ, εκτοπίζοντας τον 81χρονο πρώην πρωθυπουργό.

Στην πρώτη τοποθέτησή του
 μετά τις κάλπες ο κ. Μπερλουσκόνι συνεχάρη τον κ. Σαλβίνι, όμως δεν είπε ότι ο ηγέτης της Λέγκας θα μπορούσε να είναι υποψήφιος της δεξιάς για τον θώκο του πρωθυπουργού. Προεκλογικά ο «καβαλιέρε» είχε προτείνει τον σύμμαχό του Αντόνιο Ταγιάνι, νυν πρόεδρο της Ευρωβουλής, ως πιθανό πρωθυπουργό. Ο ίδιος δεν μπορεί να αναλάβει καθώς είναι αποκλεισμένος από κάθε αξίωμα έως το 2019, λόγω καταδίκης για φορολογικές απάτες.

Ο κ. Μπερλουσκόνι κατέστησε πάντως σαφές ότι θα παραμείνει εγγυητής της ενότητας του δεξιού συνασπισμού. Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Σαλβίνι χαιρέτισε την ενότητα του μπλοκ, λέγοντας ότι τα τέσσερα κόμματα που το αποτελούν θα επισκεφτούν μαζί στο προεδρικό μέγαρο όταν θα αρχίσει ο κύκλος επαφών του προέδρου Ματαρέλα.
 

Συνεχίζοντας όμως τον ηγετικό τόνο, ο αρχηγός της Λέγκας μίλησε για τις συμμαχίες που θα μπορούσε να κάνει ο συνασπισμός. «Θα δεχτούμε όσους θέλουν να στηρίξουν το πρόγραμμά [μας]», είπε. Το πρόγραμμα της δεξιάς προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απέλαση χιλιάδων μεταναστών και την καθιέρωση ενός οριζόντιου, χαμηλού συντελεστή φορολόγησης.

Η Λέγκα είναι ένα έντονα ευρω-σκεπτικιστικό
 και αντι-NATOϊκό κόμμα. Το χειρότερο σενάριο από την σκοπιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν να συγκροτήσει κυβέρνηση με το λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο αναδείχτηκε πρώτο μεμονωμένο κόμμα με πάνω από το 32% της λαϊκής ψήφου.

Μολονότι το Κίνημα παραδοσιακά αρνείται τη συνεργασία με άλλες παρατάξεις, ο 31χρονος αρχηγός του Λουίτζι ντι Μάιο έχει διαμηνύσει πως είναι ανοιχτός στο να συνομιλήσει οποιαδήποτε πολιτκιή δύναμη.

Η σύμπραξη των δύο ευρω-σκεπτικιστικών δυνάμεων φαντάζει ωστόσο δύσκολη, με δεδομένο ότι έχουν μεγάλες προγραμματικές διαφορές.

Οι σημαντικές εξελίξεις θα έλθουν στις 23 Μαρτίου, όταν το νέο κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά.

Τα εγκαίνια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα επιτρέψουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να αρχίσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και να αναθέσει διερευνητική εντολή, την οποία διεκδικούν τόσο ο δεξιός συνασπισμός όσο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.