Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σάλος με το βίντεο με τα απανθρακωμένα πτώματα από τη φωτιά στην Καλιφόρνια



Έξαλλοι είναι οι κάτοικοι της Καλιφόρνια και όχι μόνο από το τρομακτικό βίντεο ενός επιζώντα των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή, που δείχνει τα πτώματα των φίλων του, που κάηκαν ζωντανοί, ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Ο 58χρονος Γκρεγκ Γούντκοξ, από το Παραντάιζ της Καλιφόρνια, ήταν ο μόνος επιζών μιας ομάδας φίλων που προσπάθησαν να ξεφύγουν από την καταστροφική πυρκαγιά Camp Fire που κατακαίει την περιοχή από την Πέμπτη το πρωί.

Ο Γούντκοξ δήλωσε στο SF Gate πως είχε πάει σε ένα πάρκο σκύλων εκείνο το πρωί, όταν είδε την πυρκαγιά να κατευθύνεται προς την πόλη και ένιωσε τους έντονους ανέμους, με αποτέλεσμα να μπει γρήγορα στο τζιπ του για να προειδοποιήσει τους άλλους κατοίκους της περιοχής.

Όπως είπε, πρώτα πήγε στα σπίτια του ενήλικου γιου του και της πρώην γυναίκας του, προτού πει σε έναν φίλο του, που ζούσε με την μητέρα του, για την έλευση της φωτιάς.

«Του είπα: ‘Βγείτε έξω. Θα πεθάνετε αν δεν βγείτε έξω’» είπε ο Γούντκοξ στην εφημερίδα.

«Έκανα ότι μπορούσα να κάνω. Τράβηξα έναν από αυτούς προς το αυτοκίνητό του».

Ο Γούντκοξ και οι άνθρωποι που κατάφερε να προειδοποιήσει, πήραν έναν δρόμο και κατάφεραν να δραπετεύσουν, αλλά ένα από τα αυτοκίνητα κόλλησε στο δρόμο, με αποτέλεσμα να παγιδεύσει όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονταν πίσω του. Μέχρι την ώρα που ο Γούντκοξ αντιλήφθηκε πως κανένας δεν τον ακολουθούσε, η πυρκαγιά είχε φτάσει στα αυτοκίνητα.

Είπε ότι κατάφερε να ξεφύγει από τις φλόγες, ακολουθώντας μια αλεπού που είδε να τρέχει προς ένα μονοπάτι, οδηγώντας τον σε ένα ρέμα μια στενή χαράδρα. Έμεινε μέσα στο νερό για 45 λεπτά καθώς η φωτιά κατέκαιγε τα πάντα γύρω του, περιγράφοντας το νερό ως «την πιο καυτή μπανιέρα που έχω μπει ποτέ».

Όταν πέρασε από το σημείο η φωτιά, ο Γούντκοξ είπε ότι ανέβηκε στην πλαγιά του λόφου, όπου είχε το μερικώς λιωμένο τζιπ του, με τα δύο τσιουάουα του, ακόμη ζωντανά στο πίσω κάθισμα.

35 μέτρα μακριά, ήταν τα παγιδευμένα αυτοκίνητα, που περιείχαν τα καμμένα πτώματα των πέντε φίλων του – που λέγεται ότι είναι τα πρώτα θύματα της πυρκαγιάς Camp Fire.

Ο Γούντκοξ χρησιμοποίησε το κινητό του για να τραβήξει τι άφησε πίσω της η φωτιά, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών σωμάτων που συνέχιζαν να καίγονται και ήταν αδύνατο να αναγνωριστούν.

Στο βίντεο, που ανέβασε στο YouTube ο ανιψιός του Μάθιου Στρόσμπο, την επόμενη ημέρα, ακούγεται ο έντονα φορτισμένος συναισθηματικά Γούντκοξ να μιλά για το θαύμα που έγινε και σώθηκαν τα σκυλιά του και το τζιπ του, αντιδρώντας επίσης στο γεγονός πως οι φίλοι του πέθαναν με απαίσιο τρόπο.

Ο Γούντκοξ περπατά από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο, δείχνοντας καθαρά τους σκελετούς στα καμμένα αυτοκίνητα, τα οποία ουσιαστικά είναι διαλυμένα και έχει σωθεί μόνο ο μεταλλικός τους σκελετός.

«Κανείς δεν τα κατάφερε» λέει ο Γούντκοξ. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καεί. Ήμουν λίγο πιο κάτω από αυτούς. Ο φίλος μου, μπορείτε να δείτε, είναι κι αυτός νεκρός, όπως και η μητέρα του».

Οι επιζώντες του Παραντάιζ λέγεται ότι είναι εξοργισμένοι με το γεγονός πως δημοσιοποιήθηκε το βίντεο.

«Αυτό ήταν απαράδεκτο» δήλωσε η κάτοικος του Παραντάιζ Ταμάρα Χιούστον στην εφημερίδα. «Δεν χρειάζεται να δείχνεις τα πτώματα των ανθρώπων εν μέσω μιας τέτοιας τρομερής τραγωδίας».

Ο Στρόσμπο υπερασπίστηκε την απόφασή του, λέγοντας στην εφημερίδα πως «σκέφτηκε το καλό και το κακό από την δημοσιοποίησή του». Όπως είπε: «Αν ένας άνθρωπος δει αυτό το βίντεο και αυτό σώσει κάποιον, τότε οι θάνατοί τους δεν είναι μάταιοι»

Είναι ένα συναίσθημα που πολλοί από τους 450.000 ανθρώπους που το είδαν, φαίνεται να το συμμερίζονται.

«Ήμουν πυροσβέστης για 14 χρόνια και αυτό είναι ένα βίντεο που πρέπει να δει ο κόσμος» έγραψε ο YouTuber ΧάιντερΤζαμπάρ.

«Πολλοί πιστεύουν ότι οι ειδοποιήσεις εκκένωσης και οι συναγερμοί δεν είναι υποχρεωτικοί και προτιμούν να μείνουν στα σπίτια τους. Έχουμε αρχίσει να ζητάμε από ανθρώπους που αποφασίζουν να μείνουν, να μας δίνουν ένα αντίγραφο των οδοντιατρικών τους αρχείων για να μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Συνήθως πιάνουν το μήνυμα, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να αρνούνται να φύγουν» πρόσθεσε.

«Αυτό δεν είναι κάτι που βλέπεις ότι ακούς για θανάτους σε δασικές πυρκαγιές» έγραψε ο YouTuber Μπερπ Μερπ. «Αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις να σκεφτείς όταν ακούς για θάνατο από πυρκαγιά. Καρβουνιασμένα οστά και στάχτες. Θα πρέπει να το βλέπουν οι άνθρωποι».

Κι ενώ χιλιάδες συνεχάρησαν την προβολή του βίντεο, εκατοντάδες άλλες το καταψήφισαν, με αποτέλεσμα το YouTube να βάλει μια προειδοποίηση, που αναφέρει:« Αυτό το βίντεο ενδέχεται να είναι ακατάλληλο για ορισμένους χρήστες».