Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ρωσία: Απόφοιτος του σχολείου ο δράστης της επίθεσης με τους 13 νεκρούς



Ένας ένοπλος, που φορούσε μπλουζάκι με σβάστικα, σκότωσε σήμερα 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά παιδιά, και τραυμάτισε πάνω από 20 σε ένα σχολείο της Ρωσίας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Ιζέφσκ της Ρωσίας, περίπου 970 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει την έρευνα σοβαρών εγκλημάτων, ανέφερε ότι ο δράστης και αυτόχειρας φορούσε μπαλακλάβα και σημείωσε ότι εξετάζει τις πιθανές διασυνδέσεις του με νεοναζί.

Η Ανακριτική Επιτροπή τον κατονόμασε: πρόκειται για τον Αρτέμ Καζάντσεφ, ηλικίας περί τα 30 και απόφοιτος του συγκεκριμένου σχολείου.

"Επί του παρόντος οι ερευνητές ... διενεργούν έρευνα στην κατοικία του και μελετούν την προσωπικότητα του δράστη, τις απόψεις του και τον περίγυρό του.

Ελέγχεται επίσης η πιθανή σχέση του με νεοφασιστικές απόψεις και με νεοναζιστική ιδεολογία", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Ανακριτική Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο μικρής διάρκειας που δείχνει το πτώμα του δράστη πεσμένο στο πάτωμα μιας τάξης με αναποδογυρισμένα έπιπλα και χαρτιά πεταμένα στο πάτωμα.

Ήταν ντυμένος στα μαύρα και στο μπλουζάκι του υπήρχε μια κόκκινη σβάστικα μέσα σε κύκλο.

Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, οι έξι ενήλικες θύματα του δράστη ήταν δάσκαλοι και φρουροί ασφαλείας. Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 παιδιά, τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο τους ερευνητές, μετέδωσε ότι ο δράστης έφερε δύο πιστόλια και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Το Ιζέφσκ, μια πόλη σχεδόν 650.000 κατοίκων, είναι η πρωτεύουσα της δημοκρατίας της Ουντμουρτίας στο κέντρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λίγο δυτικότερα της οροσειράς των Ουραλίων, που χωρίζει την Ευρωπαϊκή από την Ασιατική Ρωσία.

Η Ρωσία έχει γίνει θέατρο πολλών αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάιο 2021, ένας ένοπλος έφηβος σκότωσε επτά παιδιά και δύο ενήλικες στην πόλη Καζάν.

Τον Απρίλιο 2022, ένας ένοπλος σκότωσε δύο παιδιά και μια δασκάλα σε ένα νηπιαγωγείο στην περιοχή Ουλιανόβσκ της κεντρικής Ρωσίας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα "απάνθρωπη τρομοκρατική ενέργεια" το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο σχολείο του Ιζέφσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα "απάνθρωπη τρομοκρατική ενέργεια" το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς σε ένα σχολείο του Ιζέφσκ, στο κέντρο της Ρωσίας που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους επτά παιδιά και τον τραυματισμό τουλάχιστον 21.

"Ο πρόεδρος θρηνεί βαθιά τον θάνατο ανθρώπων και παιδιών σε αυτό το σχολείο όπου έλαβε χώρα μια τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καθώς ο επιτιθέμενος φορούσε μαύρη μπλούζα με το ναζιστικό σύμβολο, τη σβάστικα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως γιατροί, ψυχολόγου και νευροχειρουργοί έχουν σταλεί με εντολή του Πούτιν επιτόπου στο Ιζέφσκ, που βρίσκεται περίπου 970 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

"Ο πρόεδρος εύχεται γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες αυτής της απάνθρωπης επίθεσης", πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ