Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Reuters: «Σε ανάπτυξη όλες οι χώρες της Ευρωζώνης το 2017»


Ανάπτυξη όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναμένουν για το 2017 οι 65 αναλυτές - οικονομολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.  
 
Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,5% τόσο το 2017, όσο και το 2018, ενώ ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί στο 1,4%.
 
Οι αναλυτές διαβεβαιώνουν επίσης, ότι ανάπτυξη θα καταγραφεί σε όλες τις χώρες - μέλη, ακόμη και στις αδύναμες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα.
 
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για μία σειρά παραγόντων, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και οι κάλπες σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και πιθανόν, Ιταλία.
 
«Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν διαθέτει επαρκή δυναμική, προκειμένου να “αντέξει” μεγάλες πολιτικές αλλαγής» αναφέρουν καταλήγοντας.
 
Όσον αφορά την πορεία του ευρώ, η πλειοψηφία «βλέπει» πτώση του κοινού νομίσματος στα 1,04 δολάρια έως τον Δεκέμβριο - από 1,06 δολάρια σήμερα - ενώ «δίνει» 50% πιθανότητες στο ενδεχόμενο απόλυτης ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και δολαρίου.