Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 -

Πρόστιμο στην πριγκίπισσα της Ισπανίας για συνέργεια σε φορολογική απάτηΑπαλλάχθηκε η πριγκίπισσα Χριστίνα της Ισπανίας, αδελφή του βασιλιά, από κατηγορίες για συνέργεια σε φορολογική απάτη που είχαν απαγγελθεί σε βάρος της, στο πλαίσιο της έρευνας για τις οικονομικές υποθέσεις του συζύγου της, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ισπανικές δικαστικές αρχές.

Ο σύζυγος της Χριστίνας Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών και 3 μηνών ως ένοχος για φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Χριστίνα θα καταβάλει πρόστιμο επειδή έχει αστική ευθύνη.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ουρντανγκαρίν, ο οποίος κατηγορείτο πως, μαζί μ' έναν συνεργάτη του, υπεξαίρεσε πολλά εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις που είχαν χορηγηθεί σ' ένα ίδρυμα του οποίου ήταν πρόεδρος. Καταδικάστηκε και σε πρόστιμο άνω των 512.000 ευρώ κυρίως για φορολογική απάτη, αθέμιτη άσκηση επιρροής και παράβαση καθήκοντος. Οι δικαστές φάνηκαν λιγότερο αυστηροί απ' ό,τι ζητούσε η εισαγγελία, η οποία είχε εισηγηθεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών και 6 μηνών στον Ουρντανγκαρίν, σύζυγο της Χριστίνας από το 1997.

Η Χριστίνα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απαλλαγή της αλλά και τη θλίψη της για την ποινή που επιβλήθηκε στον σύζυγό της, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο συνήγορός της Μικέλ Ρόκα. Η αδελφή του βασιλιά της Ισπανίας «αντέδρασε (στην απόφαση του δικαστηρίου) με ικανοποίηση, αλλά και με την απογοήτευση του να βλέπει τον σύζυγό της να καταδικάζεται, μια καταδίκη την οποία θεωρεί άδικη διότι ανέκαθεν πίστευε, πιστεύει και θα συνεχίζει να πιστεύει στην αθωότητά του, εξήγησε ο Ρόκα σε δημοσιογράφους. Αυτή η δικαστική απόφαση καταδεικνύει «ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της αστικής ευθύνης της, η πριγκίπισσα Χριστίνα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 265.000 ευρώ -ποσό που έχει ήδη καταβληθεί στη διάρκεια της διαδικασίας- επειδή ωφελήθηκε από τα οικονομικά αδικήματα που αποδίδονται στον σύζυγό της.

Ο βασιλικός οίκος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση και αρκέστηκε να υπογραμμίσει τον σεβασμό του στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η αποκαλούμενη «υπόθεση Νόος» (από την ονομασία του ιδρύματος του Ουρντανγκαρίν) είχε συγκλονίσει την ισπανική μοναρχία, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται σε πτώση εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και είχε επισπεύσει την παραίτηση του πατέρα της Χριστίνας, του βασιλιά Χουάν Κάρλος, το 2014, υπέρ του Φιλίππου του 6ου.

Το ζευγάρι ζει τώρα στη Γενεύη και έχει αποκλεισθεί από τις επίσημες πράξεις της βασιλικής οικογένειας.