Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Προκλητικός Ερντογάν: «Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934»



«Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934 και δεν σκοπεύουμε να απαρνηθούμε την κυριαρχία 600 χρόνων στην Κωνσταντινούπολη».
Για ακόμα μια φορά, ο λόγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί.
Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης, είπε:
«Είναι δεδομένο πως θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς, δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι' αυτό. Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγιά Σοφιά, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω πως η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί και όχι σε εκκλησία. Όταν την παραλάβαμε, ήταν ερείπιο. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επειθετικότητα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Και συνέχισε, για το θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις από την Παρασκευή σε όλο τον κόσμο: «Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934 και δεν σκοπεύουμε να απαρνηθούμε την κυριαρχία 600 χρόνων στην Κωνσταντινούπολη».