Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Π.Ο.Υ: Η Δέλτα εκτόπισε τις τρεις άλλες «ανησυχητικές» παραλλαγές



Η «ανησυχητική» παραλλαγή Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 185 χώρες μέχρι σήμερα, έχει σχεδόν εκτοπίσει τις τρεις προηγούμενες «ανησυχητικές» παραλλαγές, την Άλφα, τη Βήτα και τη Γάμμα, οι οποίες πλέον αποτελούν λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων στα οποία γίνεται ανάλυση του γονιδιώματος, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται.

Η εμφάνιση, στα τέλη του 2020, παραλλαγών που συνιστούσαν αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως οδήγησε τον ΠΟΥ να χαρακτηρίσει κάποιες από αυτές «ανησυχητικές» και άλλες «παραλλαγές ενδιαφέροντος» ώστε να ιεραρχήσει την έρευνα και την παρακολούθησή τους σε όλον τον κόσμο.

«Η επικρατούσα παραλλαγή που κυκλοφορεί τώρα είναι η Δέλτα. Και μάλιστα, λιγότερο από το 1% των διαθέσιμων αναλύσεων γονιδιώματος είναι (των «ανησυχητικών παραλλαγών») Άλφα, Βήτα και Γάμμα», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις των χρηστών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτός ο ιός (σ.σ. η παραλλαγή Δέλτα) έχει γίνει πιο ισχυρός, είναι πιο μεταδοτικός και ανταγωνίζεται και αντικαθιστά τους άλλους που κυκλοφορούν», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» και τις τέσσερις παραλλαγές. Μέχρι τώρα θεωρούσε «παραλλαγές ενδιαφέροντος» άλλες τέσσερις, τις Ήτα, Γιώτα, Κάπα και Λάμδα, αλλά οι τρεις πρώτες από αυτές έχουν αποχαρακτηριστεί, ανακοίνωσε η Βαν Κέρκο.