Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πέθανε ο δημιουργός του MiG-29 ο αεροναυπηγός Ivanovich Mikoyan



Έφυγε από τη ζωή ο Ρώσος Ιβάν Μικογιάν, από τους κορυφαίους σχεδιαστές αεροσκαφών.

Ο Ιβάν Μικογιάν, ήταν Ρώσος σχεδιαστής αεροσκαφών και ένα από τα κορυφαία μυαλά πίσω από το μαχητικό MiG-29, το βασικό μαχητικό της Σοβιετικής Ένωσης και της ρωσικής Αεροπορίας από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και μετά. . Ο Μικογιάν πέθανε στην ηλικία των 89 ετών.

Ο Μικογιάν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως κορυφαίος μηχανικός στο γραφείο «MiG» Aircraft Corporation, η οποία ιδρύθηκε από τον θείο του Αρτιόμ Μικογιάν.

 

Δύο φορές τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ για το έργο του μαχητικού πολλαπλών ρόλων, ο Μικογιάν παρέμεινε σύμβουλος της εταιρείας μέχρι και το θάνατό του.

Το Mikoyan MiG-29 (ρώσικα: МиГ-29) είναι μαχητικό αεροσκάφος σχεδιασμένο στη Σοβιετική Ένωση για το ρόλο αεροπορικής υπεροχής. Αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1970 από το σχεδιαστικό γραφείο Μικογιάν και μπήκε σε υπηρεσία το 1983. Παραμένει σε υπηρεσία στη Ρώσικη πολεμική αεροπορία και σε πολλά άλλα κράτη. Από την είσοδό του σε υπηρεσία(1977) μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολλές εκδόσεις με βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά, τους κινητήρες, το απόθεμα καυσίμου, τον οπλισμό κ.α.

To MiG-29 με διαφορετική δομή, πτέρυγα και κινητήρες αποτέλεσε το MiG-29M (μετέπειτα γνωστό σαν MiG-33) το οποίο ήταν μια προσπάθεια για δημιουργία του πρώτου πραγματικά πολλαπλών ρόλων MiG-29 με επαρκή αυτονομία εγκαταλείποντας το δόγμα του μαχητικού άμυνας σημείου.

Οι εκδόσεις που προσφέρονται τώρα είναι το MiG-29SMT,MiG-29K/KUB κ MiG-35 (στην ουσία ένα MiG-29K ξηράς με κατευθυνόμενη ώση και ραντάρ AESA).