Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Παζάρι» του Ερντογάν με τα F-16 για να μπουν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία–Σουηδία..



Ευκαιρία για ένα ακόμα «παζάρι» βρήκε πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας με αφορμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Προκειμένου να ενταχθούν τα δύο κράτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία των συμμάχων. 

Η τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο,  επιδιώκοντας ανταλλάγματα. Πρώτα απ’ όλα, με τις δύο αυτές χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική κατά την Άγκυρα κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, από την άλλη πλευρά απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση.  

Η δήλωση Ερντογάν

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετικές απόψεις», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Όπως πρόσθεσε, ήταν λάθος για το ΝΑΤΟ να δεχτεί την Ελλάδα ως μέλος στο παρελθόν. «Ως Τουρκία, δεν θέλουμε να επαναλάβουμε παρόμοια λάθη», είπε χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση των μελών της συμμαχίας και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952.

Εδώ και καιρό ορισμένοι Σουηδοί αξιωματούχοι και βουλευτές ανησυχούν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει το πιο σημαντικό εμπόδιο στην πιθανή υποψηφιότητά τους στο ΝΑΤΟ. «Υπάρχουν πολλοί Κούρδοι στη Σουηδία, υπάρχουν πολλοί βουλευτές με κουρδικό υπόβαθρο, η Σουηδία έχει δραστηριοποιηθεί στο κουρδικό ζήτημα — φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση», είχε δηλώσει ανώτερος Σουηδός αξιωματούχος νωρίτερα αυτό το μήνα.

Επίσης ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: "Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετικές απόψεις,ήταν λάθος για το ΝΑΤΟ να δεχτεί την Ελλάδα ως μέλος στο παρελθόν. Ως Τουρκία, δεν θέλουμε να επαναλάβουμε παρόμοια λάθη», είπε χαρακτηριστικά."