Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Το Παρίσι διαβεβαιώνει την Ουκρανία ότι θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ



Η Ουκρανία θα γίνει εν τέλει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, διαβεβαιώνοντας το Κίεβο ότι μια πρωτοβουλία για τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των επίδοξων μελών της δεν θα αντικαταστήσει τις προσπάθειές τους για ένταξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα δομή η οποία θα επιτρέπει στενότερη συνεργασία με χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στην ΕΕ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Μπον σε δημοσιογράφους.

«Έχουμε επίγνωση ότι χρειάζεται χρόνος για αυτό και σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να μας επιτραπεί απλώς να περιμένουμε. Πρέπει να θρέψουμε την ευρωπαϊκή ελπίδα».

Ο Μπον, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι μπορεί να χρειαστούν 15-20 χρόνια για να ενταχθεί στην ΕΕ η Ουκρανία, πρόσθεσε ότι το σχέδιο «δεν είναι μια εναλλακτική».

Μιλώντας μαζί με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση, είπε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Απηχώντας τις δηλώσεις του Μπον, η Γαλλίδα νέα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η ιδέα είναι να συμπληρωθεί η διεύρυνση της ΕΕ παρέχοντας πλεονεκτήματα σε μη υποψήφιες χώρες και υποστήριξη σε όσες αναζητούν την ένταξη στην ΕΕ για να βοηθήσουν τις υποψηφιότητες τους.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα τώρα για ορισμένους εταίρους. Αυτή η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα στοχεύει να ενισχύσει γρήγορα τις σχέσεις με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της γειτονιάς μας», υπογράμμισε.

Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με επιφύλαξη από ορισμένα κράτη μέλη λόγω έλλειψης λεπτομερών διευκρινίσεων. Το Κίεβο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στην ένταξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για το αίτημα υποψηφιότητας της Ουκρανίας τον Ιούνιο, αλλά ακόμη και αν εγκριθεί, η διαδικασία διαρκεί πολλά χρόνια και μπορεί να ασκηθεί βέτο από ένα κράτος μέλος.

Η Στεφανίσινα είπε μετά τη συνάντηση με τον Μπον πως έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ιδέα δεν θα επηρεάσει την υποψηφιότητα του Κιέβου.

Από το Βερολίνο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Γερμανίδα ομόλογό της Ανναλένα Μπέρμποκ, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι όσοι εξακολουθούν να είναι αντίθετοι σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ένωση θα μπορούσαν να πειστούν και ότι η Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το έκτο πακέτο κυρώσεων που προβλέπει το σταδιακό τέλος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και να άρουμε την εναπομένουσα επιφυλακτικότητα», τόνισε η Κολονά.

«Ελπίζουμε να το κάνουμε γρήγορα και είμαι αισιόδοξη».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος μέχρι στιγμής αντιτάσσεται σε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι είναι απίθανο να βρεθεί λύση από μια σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα και ότι η Βουδαπέστη δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει.

Η Κολονά, στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό μετά τον διορισμό της ως υπουργός Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να υπογραμμίσει τη σημασία της γαλλογερμανικής εταιρικής σχέσης καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον τέταρτο μήνα.

«Η επίσκεψη στο Βερολίνο ως πρώτη χειρονομία ήταν προφανής. Η γαλλογερμανική συνεργασία είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ σε καιρούς κρίσης», είπε.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ