
Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ξέσπασαν σε επευφημίες όταν ο κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, πλέον Πάπας Λέων ΙΔ’, εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, χαμογελώντας θερμά, χαιρετώντας με τα δύο χέρια και υποκλινόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.
«Η ειρήνη να είναι μαζί σας», δήλωσε, προφέροντας τα πρώτα του λόγια ως Πάπας.
Λευκός καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα νωρίς το βράδυ της δεύτερης ημέρας της ψηφοφορίας, σηματοδοτώντας την εκλογή του στο μυστικό Κονκλάβιο. Ταυτόχρονα, οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και των εκκλησιών σε ολόκληρη τη Ρώμη χτύπησαν πανηγυρικά.
Τα πλήθη συνέρρευσαν προς την πλατεία, ανυπομονώντας να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή εμφάνιση από τον κόκκινο σκεπασμένο εξώστη της βασιλικής την πρώτη ομιλία του νέου ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών στον κόσμο.
Τι κληρονομεί ο νέος Πάπας
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ διαδέχεται τον Αργεντινό μεταρρυθμιστή Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 88 ετών, μετά από 12 χρόνια παποσύνης που χαρακτηρίστηκαν από τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και την εστίασή του στη συμπόνια, αν και όχι χωρίς αντιπαραθέσεις.
Επιπλέον, ο νέος ποντίφικας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Πέρα από τον πνευματικό και συμβολικό του ρόλο, κληρονομεί μια βαθιά διχασμένη Εκκλησία και έναν κόσμο που μαστίζεται από συγκρούσεις, με το πρόσθετο βάρος των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από το παγκόσμιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς κληρικούς.
Η εκλογή του αποφασίστηκε από 133 καρδιναλίους – το μεγαλύτερο και διεθνώς πιο ποικιλόμορφο Κονκλάβιο στην ιστορία, με συμμετέχοντες από πέντε ηπείρους. Ορκισμένοι σε απόλυτη μυστικότητα υπό την απειλή του αφορισμού, το μόνο σήμα τους προς τον έξω κόσμο ήρθε μέσω της καμινάδας της Καπέλα Σιξτίνα.
Οι μελλοντικές προκλήσεις και το παρασκήνιο
Γεγονός είναι ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Πάπα διεξήχθησαν εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας – ένας παράγοντας που πιστεύεται ότι βάρυνε πολύ στο μυαλό των εκλογέων, μαζί με τα βαθιά ρήγματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της ίδιας της Καθολικής Εκκλησίας, σημειώνει χαρακτηριστικά ο γαλλικός δημόσιος ραδιοσταθμός RFI (Radio France Internationale).
Και υπογραμμίζε πως, ενώ ο Φραγκίσκος θαυμαζόταν από πολλούς για τη συμπονετική ηγεσία του, ιδίως για την εστίασή του στους μετανάστες και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, συχνά δεχόταν επικρίσεις από συντηρητικούς κύκλους, που τον θεωρούσαν δογματικά χαλαρό.
Αν και περίπου το 80% των εκλεκτόρων καρδιναλίων διορίστηκε από τον Φραγκίσκο, η ψήφος τους δεν ήταν σε καμία περίπτωση εγγυημένη για τη συνέχιση της κληρονομιάς του.
Τι βάρυνε στην απόφαση του Κονκλάβιου
Κατά την επιλογή του επόμενου Πάπα, η Καθολική Εκκλησία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κομβική απόφαση: να εκλέξει έναν πάστορα ή έναν διπλωμάτη, έναν φιλελεύθερο ή έναν συντηρητικό, κάποιον που γνωρίζει καλά τις λειτουργίες της Κουρίας (σ.σ. στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, το διοικητικό όργανο της Αγίας Έδρας είναι γνωστό ως Ρωμαϊκή Κουρία. Είναι μέσω αυτής που ο Ποντίφικας διεξάγει τις εργασίες της Εκκλησίας στο σύνολό της) ή έναν ξένο από μια περιοχή όπου ο καθολικισμός αναπτύσσεται;
Πριν από την έναρξη του Κονκλάβιου, ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα, κοσμήτορας του Κολεγίου των Καρδιναλίων, προέτρεψε τους ομολόγους του να επιλέξουν έναν υποψήφιο ικανό να διαφυλάξει την ενότητα της Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια μιας «δύσκολης και περίπλοκης καμπής στην Ιστορία», όπως είπε, αναφερόμενος στις παγκόσμιες συγκρούσεις και την άνοδο του υπερεθνικισμού.
Παράλληλα, η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να παλεύει με τον εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβανομένων των συρρικνούμενων ιερατικών κλήσεων και της μειωμένης προσέλευσης στα δυτικά έθνη.
Η ορκωμοσία του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα τελεστεί μεγάλη λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην οποία θα παρευρεθούν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Αναμένεται επίσης να χαιρετήσει τους πιστούς πάνω στο παπικό αυτοκίνητο, πριν εκφωνήσει κήρυγμα στο οποίο θα περιγράφει το όραμα και τις προτεραιότητες της παποσύνης του.