Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας εις βάρος των Γυναικών



Η βία κατά των γυναικών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και προβληματίζει την παγκόσμια κοινότητα ολοένα και περισσότερο. Γυναίκες που βίωσαν ή και βιώνουν ακόμα και σήμερα την κακοποίηση ψάχνουν διέξοδο διαφυγής. Η βία που μπορεί να είναι σωματική αλλά και ψυχολογική/λεκτική κάνει τις γυναίκες θύματα μίας κατάστασης που μοιάζει με αδιέξοδο.

Στα πλαίσια των προσπαθειών ενίσχυσης της ευημερίας και της ισότητας των γυναικών, ο ΟΗΕ διακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, εθνικότητας, χρώματος ή θρησκείας αξίζει μία ζωή χωρίς φόβο. 

Πέρα από τα εμφανή σημάδια της σωματικής βίας, τα θύματα της κακοποίησης βιώνουν έντονα τα σημάδια της ψυχολογικής βίας καθώς και τη διαρκή ανησυχία για μια νέα επικείμενη επίθεση. Το φαινόμενο της γυναικείας κακοποίησης δεν αφορά μόνο την οικογένεια του θύματος/θύτη. Αφορά κάθε κοινωνία μέσα στην οποία υπάρχει και αναπτύσσεται παρασιτικά. Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε σκηνές βίας εκτιμάται ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια κάποια στιγμή στη ζωή τους θύματα ή και θύτες.

Το καταφύγιο Γυναίκας, έχοντας ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου την γυναικείας κακοποίησης καθώς και την πρόληψή της, από το 2011 είναι έμπρακτα κοντά στις γυναίκες στηρίζοντας τις προσπάθειές τους μέσω ψυχοκοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής συμβουλευτικής αλλά και με όποιον άλλο τρόπο καθίσταται δυνατό. Από την αρχή της λειτουργίας μέχρι και σήμερα 2000 γυναίκες έχουν απευθυνθεί στην οργάνωση για πληροφόρηση ή και στήριξη ενώ από την έναρξη του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τις 520 γυναίκες. Αρωγός αυτής της προσπάθειας είναι τόσο οι εθελοντές όσο και οι υποστηρικτές της οργάνωσης που στηρίζουν το Καταφύγιο Γυναίκας από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα. 

Η βία δεν είναι λύση. Μίλησε μας. Είμαστε εδώ για σένα σε κάθε βήμα.

Ας είναι η μέρα αυτή, η πρώτη μέρα μια ζωής χωρίς βία.