Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Όργιο φημών για την υγεία του Ερντογάν – Ο καρκίνος, η επιληψία και τα βίντεο που τον «προδίδουν»



Από το 2019, τούρκοι ειδικοί, δημοσιογράφοι και δημοσκόποι παρακολουθούν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπέστη ταπεινωτικές ήττες στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης.

Οι τακτικές δημοσκοπήσεις από αυτές τις εκλογές αποκαλύπτουν ότι η δημοτικότητα του ΑΚΡ του του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μειωθεί κατακόρυφα, ακόμη και αν διατηρεί τον έλεγχο των πολιτικών θεσμών της Τουρκίας και των μέσων ενημέρωσης.

Ο τούρκος πρόεδρος μπορεί πράγματι να είναι ευάλωτος πριν από το 2023- απλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή» σημείωνε η έγκυρη επιθεώρηση διεθνών σχέσεων Foreign Policy, στις αρχές Οκτωβρίου.

Ένα μήνα μετά, οι -ανυπόστατες έστω- φήμες περί θανάτου του τούρκου προέδρου επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της υγείας του, δίνοντας συνέχεια στα σενάρια που κυκλοφορούν συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια. Κάτι αντίστοιχο, δε, συνέβη και σήμερα όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ξέχασε τα λόγια του κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ.

Τα επίμαχα βίντεο

Τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκε μια σειρά βίντεο στα οποία ο τούρκος ηγέτης δεν φαινόταν να είναι καλά. Μερικά από αυτά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, ωστόσο όλα μαζί εγείρουν κάποια προφανή ερωτήματα σχετικά με την υγεία του Ερντογάν.

Σε ένα βίντεο, για παράδειγμα, ο πρόεδρος φαίνεται να χρειάζεται τη βοήθεια της συζύγου του και ενός βοηθού του καθώς βρίσκεται μπροστά σε μία σειρά από σκαλοπάτια.