Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ολλανδία: Έλεγχος στο κρέας πουλερικών μετά την υπόθεση με τα μολυσμένα αβγά



Η Ολλανδία πραγματοποιεί ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αβγών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παρουσία του εντομοκτόνου fipronil, τοξικής ουσίας που έχει οδηγήσει στην καταστροφή εκατομμυρίων αβγών στην Ευρώπη.

 «Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε ελέγχους στο κρέας των πουλερικών στις μονάδες εκτροφής τα αβγά των οποίων βρέθηκαν μολυσμένα για να διαπιστωθεί εάν το κρέας είναι επίσης μολυσμένο», δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ο Τίτε Μάστενμπρεκ, εκπρόσωπος του ολλανδικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των τροφίμων NVWA.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε μονάδες που παράγουν αβγά αλλά και κρέας και οι οποίες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες, σύμφωνα με τον NVWA και τον Ολλανδικό Γεωργικό Οργανισμό (LTO). Εάν τα τεστ βγουν αρνητικά, οι παραγωγοί, των οποίων η παραγωγή αβγών έχει απαγορευθεί εξαιτίας της παρουσίας του fipronil, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του NVWA.

«Ο εντοπισμός των μολυσμένων αβγών ήταν η ύψιστη προτεραιότητα. Τώρα έχουμε τον χρόνο και τον χώρο για να ασχοληθούμε με το κρέας», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «προληπτικό μέτρο».

Σύμφωνα με τον LTO, η πιθανότητα εντοπισμού της τοξικής ουσίας στο κρέας είναι πολύ μικρή, διότι οι συνθήκες εκτροφής των πουλερικών για την παραγωγή κρέατος είναι διαφορετικές από εκείνες των πουλερικών που εκτρέφονται για τα αβγά τους. Στην πρώτη περίπτωση τα πουλερικά δεν προσβάλλονται από το κόκκινο άκαρι ώστε να χρειάζεται η χρήση εντομοκτόνων.