Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι ταλιμπάν πυροδότησαν δυναμίτιδα σε νεόδμητο σχολείο θηλέων



Ένα σχολείο θηλέων στο βορειοδυτικό Πακιστάν υπέστη σοβαρές ζημιές από μια έκρηξη δυναμίτιδας χθες Σάββατο, επεισόδιο που προστίθεται σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον σχολικών κτιρίων την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει οι ταλιμπάν.

Δεν υπήρξαν θύματα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, ωστόσο η έκρηξη κατέστρεψε τις τρεις από τις πέντε τάξεις του νεόδμητου πρωτοβάθμιου σχολείου θηλέων στο χωριό Τιάρζα, στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν, που γειτονεύει με το Αφγανιστάν.

Ο Αζάμ Ταρίκ, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, εξηγώντας ότι το σχολείο έγινε στόχος διότι το διαχειρίζεται ο στρατός, ενώ η οργάνωση αντιτίθεται στη μόρφωση των κοριτσιών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν αιχμαλώτισαν 18 πρόσωπα, ανάμεσά τους φρουρούς του σχολείου και αγρότες, πριν τοποθετήσουν τα εκρηκτικά. Αφού τα πυροδότησαν, απελευθέρωσαν τους ομήρους.

Από την ανάπτυξη του στρατού στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών το 2002, στο πλαίσιο μιας σειράς επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν, εκατοντάδες σχολεία έχουν γίνει στόχος επιθέσεων με εκρηκτικά.

Ο στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις του στην επαρχία μετά τη σφαγή από τους Ταλιμπάν 153 προσώπων, στη συντριπτική τους πλειονότητα μαθητών, τον Δεκέμβριο του 2014 στην Πεσάβαρ. Η επίθεση εκείνη σε ένα σχολείο για παιδιά στρατιωτικών είχε προκαλέσει σοκ στη χώρα.

Έκτοτε ο στρατός έχει σκοτώσει ή απωθήσει προς το Αφγανιστάν εκατοντάδες μέλη των Ταλιμπάν.

Τον περασμένο μήνα, μέλη των Ταλιμπάν έκαναν έφοδο σε πανεπιστήμιο στην πόλη Τσαρσάντα του βορειοδυτικού Πακιστάν, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους. Μια φράξια των Πακιστανών Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και απείλησε να διαπράξει κι άλλες εναντίον σχολικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα.