Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Οι ιμάμηδες αρνούνται να προσευχηθούν στις κηδείες των τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Λονδίνο



Περισσότεροι από 130 ιμάμηδες κι άλλοι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να πουν προσευχές στις κηδείες των τριών τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Λονδίνο, το περασμένο Σάββατο το βράδυ.

Οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες σε ολόκληρη την Βρετανία κι από διαφορετικές σχολές του Ισλάμ δήλωσαν ότι ο πόνος των θυμάτων και των οικογενειών τους, τους οδήγησαν στο να λάβουν την απόφαση αυτή και να αρνηθούν να προσευχηθούν στις κηδείες των τρομοκρατών, παρά το γεγονός ότι το τυπικό αυτό, εφαρμόζεται για τον κάθε μουσουλμάνο ανεξάρτητα από τις πράξεις του.

Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία έχει αναγνωρίσει τον Κουράμ Σαζάντ Μπατ, 27 ετών και τον Ρασίντ Ρεντουάν, 30 ετών ως δύο από τους δράστες της αιματηρής επίθεσης του Σαββάτου.

Την ίδια ώρα, ένας από τους τρεις δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο ήταν ένας «συμπαθητικός» πατέρας δύο πολύ μικρών παιδιών, ο οποίος «ξαφνικά άλλαξε συμπεριφορά και δεν φερόταν όπως συνήθως», δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, γείτονές του.

Οι τρεις δράστες της επίθεσης του Σαββάτου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Η φωτογραφία ενός εξ αυτών, που παρουσιάστηκε ως ο επικεφαλής τους, βρίσκεται σήμερα στο πρωτοσέλιδο πολλών βρετανικών εφημερίδων.

Φαίνεται ένας γενειοφόρος άνδρας, με το κεφάλι ξυρισμένο, να κείτεται στο έδαφος αφού σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας. Φορά ένα παντελόνι παραλλαγής και κάτι που μοιάζει με ζώνη με εκρηκτικά, που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικη, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία έχει ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης να μην αποκαλύψουν όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς του για να μην βλάψουν τις έρευνες.

«Ονομάζεται Αμπντούλ, τον φωνάζαμε Αμπς στο γυμναστήριο της γειτονιάς», δήλωσε ο Μάικλ Μίμπο, ένας νεαρός που ζει στην πολυεθνική συνοικία Μπάρκινγκ, όπου η αστυνομία έχει κάνει πολλές συλλήψεις.

Ο Σαλαχουντίν, ένας 40χρονος δάσκαλος οδήγησης, θυμάται τον Αμπντούλ καλά: «Τον βλέπαμε συχνά. Ήταν συμπαθητικός, όμως ξαφνικά άλλαξε συνήθειες. Δεν συμπεριφερόταν όπως παλιά. Δεν ήταν επιθετικός, αλλά τώρα τελευταία, αν και στο παρελθόν ήταν πολύ ομιλητικός, δεν έλεγε τίποτα περισσότερο από “καλημέρα, γεια σας”».

«Είχε δύο παιδιά, το ένα περίπου τριών ετών και μία μικρή κόρη που γεννήθηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες», πρόσθεσε σημειώνοντας πως ήταν κάτι που τους προβλημάτιζε.