Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 -

Οι δυνάμεις του Άσαντ έφτασαν στην ιστορική ΠαλμύραΗ συριακή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πως κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην Παλμύρα, καθώς ο στρατός, με τη βοήθεια ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προσπαθεί να ανακαταλάβει την ιστορική πόλη από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Συρία μέσω ενός μεγάλου δικτύου πηγών, ανέφερε πως ακόμη οι μάχες διεξάγονται έξω από την πόλη, έπειτα από την ταχεία προώθηση, χθες, του στρατού και των συμμάχων του μέχρι τα περίχωρά της.

Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε νωρίτερα αυτό τον μήνα συνολική επίθεση για την ανακατάληψη της Παλμύρας, την οποία κατέλαβαν οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές μαχητές τον Μάιο του 2015, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Το δημόσιο ειδησεογραφικό δίκτυο Ikhbariya μετέδωσε πλάνα ακριβώς έξω από την Παλμύρα και είπε πως κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν μια περιοχή όπου υπάρχουν ξενοδοχεία στα δυτικά. Στρατιώτης που μίλησε στο Ikhbariya ανέφερε πως ο στρατός και οι σύμμαχοί του θα προωθηθούν πέρα από την Παλμύρα. «Λέμε σε αυτούς τους ενόπλους, προωθούμαστε στην Παλμύρα, και σε ό,τι είναι πέρα από την Παλμύρα, και Θεού θέλοντος στη Ράκα, στο κέντρο των συμμοριών του Νταές», είπε, αναφερόμενος στην ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στη βόρεια Συρία.

Βίντεο του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA δείχνει πολεμικά αεροσκάφη να υπερίπτανται, ελικόπτερα να εκτοξεύουν πυραύλους και στρατιώτες και θωρακισμένα οχήματα να πλησιάζουν στην πόλη.

Οι άμαχοι άρχισαν να φεύγουν μετά το κάλεσμα που τους απηύθυνε από τα μεγάφωνα το Ισλαμικό Κράτος να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης καθώς οι μάχες πλησιάζουν, ανέφερε το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία.

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε αρχαίους ναούς και τάφους μετά την κατάληψη της Παλμύρας, κάτι που ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ, η UNESCO, χαρακτηρίζει έγκλημα πολέμου. Η πόλη, που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στην κεντρική Συρία, περιβάλλεται κυρίως από έρημο.

Η κατάληψη της Παλμύρας και η προώθηση ανατολικότερα προς την Ντέιρ αλ-Ζορ θα είναι μεγάλη νίκη για τη συριακή κυβέρνηση επί του ΙΚ μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με τη βοήθεια της Ρωσίας, η Δαμασκός έχει ήδη ανακαταλάβει ορισμένα εδάφη από το ΙΚ, κυρίως ανατολικά του Χαλεπίου, της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας και σπουδαίου εμπορικού κέντρου πριν από τον πόλεμο.