Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Ο Ζάκερμπεργκ έγινε πατέρας και χαρίζει τις μετοχές του στο Facebook



Ο δημιουργός του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έγινε πατέρας, καθώς η σύζυγός του Πρισίλα έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, την Μαξ (από Μάξιμα).

Για να διατρανώσει το σημαντικό για τον ίδιο γεγονός αυτό, ο Ζάκερμπεργκ έδωσε στη δημοσιότητα μία μακροσκελή ανοικτή επιστολή προς τη νεογέννητη κόρη του, με την οποία εκφράζει τις σκέψεις του για τον κόσμο στον οποίο θα ήθελε να τη μεγαλώσει.

Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του θα δωρίσουν στη διάρκεια της ζωής τους το 99% των μετοχών τους στο Facebook- περίπου 45 εκατ. δολάρια με σημερινές τιμές- για να βοηθήσουν να βελτιωθεί ο κόσμος που θα ζήσει η κόρη τους.

Τα σχέδια του 31χρονου Ζάκερμπεργκ χαιρετίστηκαν με πάνω από 1.073.000 «likes», μεταξύ των άλλων από τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβάρτζενεγκερ, την Μελίντα Γκέιτς (σύζυγο του Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft), και την τραγουδίστρια Σακίρα. Οι Γκέιτς και άλλοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Γουόρεν Μπάφετ έχουν θεμελιώσει δικά τους ιδρύματα για να δωρήσουν τις τεράστιες περιουσίες τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το πρόγραμμα, που θα ονομαστεί «Chan Zuckerberg Initiative» (Πρωτοβουλία Τσαν Ζούκερμπεργκ), δεν είναι η πρώτη του δωρεά. Όταν ήταν 26 χρονών υπέγραψε μια υπόσχεση, το Giving Pledge, που καλεί τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και τις οικογένειές τους να δεσμευτούν ότι θα δώσουν πάνω από τη μισή τους περιουσία για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή σε ιδρύματα, είτε όσο ζούν είτε μέσω της διαθήκης τους.

Ο Ζάκερμπεργκ είναι σχετικά νέος για τέτοια δωρεά. Ο Γκέιτς ήταν 45 το 2000, όταν ίδρυσε με τη γυναίκα του το ίδρυμα που φέρει το όνομά τους, ενώ ο Μπάφετ ήταν 76 το 2006, όταν υποσχέθηκε τη δωρεά της περιουσίας του, αξίας περίπου 29,1 δισ. ευρώ (31 δισ. δολάρια), η μεγαλύτερη δωρεά που είχε γίνει έως τότε.

«Αγαπητή Μαξ, η μητέρα σου κι εγώ δεν βρίσκουμε ακόμη λέξεις για να περιγράψουμε την ελπίδα που μας δίνεις για το μέλλον. Η νέα σου ζωή είναι γεμάτη υπόσχεση και ελπίζουμε να είσαι υγιής και ευτυχισμένη για να την εξερευνήσεις πλήρως» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ζάκερμπεργκ στην επιστολή του προς τη νεογέννητη κόρη του και εκφράζει την ελπίδα ότι η Μαξ θα μεγαλώσει σε έναν κόσμο καλύτερο από το σημερινό.

«Μαξ, σε αγαπάμε και αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη να αφήσουμε τον κόσμο ως ένα καλύτερο μέρος για εσένα και για όλα τα παιδιά. Σου ευχόμαστε μία ζωή γεμάτη με όση αγάπη, ελπίδα και χαρά δίνεις εσύ σε εμάς. Ανυπομονούμε να δούμε τι θα φέρεις εσύ σε αυτό τον κόσμο. Με αγάπη, μαμά, μπαμπάς» καταλήγει η επιστολή των 2.252 λέξεων.