Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

O Tραμπ παρουσίασε τη «μυστική» συμφωνία, που είχε ήδη αποκαλύψει το Μεξικό



Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έδειξε χθες το βράδυ, όλο καμάρι, στους δημοσιογράφους, το έγγραφο που επιβεβαιώνει την συμφωνία με την οποία το Μεξικό θα λάβει μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων προκειμένου να αποφύγει την επιβολή δασμών. Υπογράμμισε δε πως το σχέδιο είναι «μυστικό» και ήταν έτοιμος να αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειές του.

Το πρόβλημα; Το Μεξικό έχει ήδη εδώ και μέρες δώσει στη δημοσιότητα τους περισσότερους όρους της κατά τα άλλα «μυστικής» συμφωνίας. 

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαρσέλο Έμπραντ, έχει αποακλύψει ότι η χώρα του δεσμεύθηκε να ελέγχξει τις ροές των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική και να τοποθετήσει 6.000 στρατιώτες στη φύλαξη των συνόρων με τη Γουατεμάλα. Παράλληλα είπε ότι συμφώνησε σε ένα χρονοδιάγραμμα 45 ημέρών μέσα στο οποίο πρέπει να φανούν απτά αποτελέσματα των κινήσεών του. 

Το έγγραφο του μυστικού σχεδίου, που κρατούσε ο Τραμπ μπροστά στους δημοσιογράφους και αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό φακό του Reuters κάνει λόγο για περιφερειακή προσέγγιση, με την οποία θα μοιράζεται καλύτερα το βάρος της υποδοχής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και αναφέρει επίσης την προθεσμία των 45 ημερών.