Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ο Σολτς προσκαλεί τον Ερντογάν στο Βερολίνο



Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα ότι προσκάλεσε στο Βερολίνο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, με στόχο να δώσει ξανά "νέα ώθηση" στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Γερμανία και η Τουρκία, μέλη του ΝΑΤΟ, θέλουν να "εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με μια νέα ώθηση" και να "συμφωνήσουν για τις κοινές προτεραιότητες εγκαίρως", δήλωσε ο εκπρόσωπος του 'Ολαφ Σολτς, ο Στέφεν Χέμπερστραϊτ, σε δελτίο Τύπου.

Για τον σκοπό αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν "προσκλήθηκε στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη", πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Σολτς υπογράμμισε τις στενές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, κυρίως ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

"Και οι δύο συμφώνησαν να προσεγγίσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με νέα ώθηση και να συντονίσουν εγκαίρως τις κοινές προτεραιότητες".

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες "θέλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη θετικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εκκρεμείς αποφάσεις που λαμβάνονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και για τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ "της λήψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων", οι οποίες επλήγησαν τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ