Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης για την υπερφορολόγηση των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ



Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μάρουαν Τουμπάσι, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι η δεξιά ισραηλινή κυβέρνηση κλιμακώνει τις ενέργειές της, για να υπονομεύσει την Χριστιανική παρουσία στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στα πλαίσια των μέτρων που έλαβε για διακριτική μεταχείριση κατά της αραβικής παρουσίας και κληρονομιάς στην Ιερά Πόλη μέσω των αποφάσεών της για την οικοδόμηση και επέκταση νέων άτακτων έργων ισραηλινών εγκαταστάσεων και πολιτικών.

Οι ενέργειες αυτές , αποσκοπούν στον έλεγχο της κατεχόμενης πόλης και των ακινήτων και κτιρίων των εκκλησιών με τη βοήθεια των ισραηλινών εποίκων, μέσω της επιβολής φόρων επί της ακίνητης περιουσίας και της περιουσίας των εκκλησιών, κατά παράβαση του καθεστώτος του ιστορικού και νομικού "status quo"καθώς και πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των εκκλησιών .

 

Η τελευταία από αυτές τις πολιτικές, είπε, είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου των εκκλησιαστικών εκτάσεων στο ισραηλινό κοινοβούλιο "Knesset", το οποίο επιτρέπει στην ισραηλινή κυβέρνηση να κατασχέσει και να διαχειριστεί γη, περιουσία και επιχορηγήσεις των Εκκλησιών.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης τόνισε ότι τα πρόσφατα μέτρα του Ισραήλ που εστιάζουν στην χριστιανική παρουσία στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του «Staus Quo» που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ αστικών και εκκλησιαστικών αρχών από το 1757. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη Συνθήκη του Παρισιού του 1856, Συνθήκη του 1878, η οποία επαναβεβαιώνει το ειδικό καθεστώς των Ιερών Χώρων.

 

Όπως αναφέρθηκε επίσης στο ψήφισμα διαχωρισμού 181 του ΟΗΕ το έτος 1947 για να μην προδικάσει το "status quo" των ιερών τόπων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης, είπε ότι αυτές οι συμβάσεις, συμφωνίες και υποχρεώσεις δεν τηρούνται από το Ισραήλ ως την κατοχική δύναμη.

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 476, 478, 1515 και 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία επιβεβαιώνουν την ακυρότητα των αποφάσεων και ενεργειών του Ισραήλ, όσον αφορά την Ιερουσαλήμ.

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και την ΕΕ, τις χώρες και άλλες εκκλησίες του κόσμου και τους πνευματικούς ηγέτες από όλες τις θρησκείες, να τερματίσουν τα μονομερή και παράνομα μέτρα και τις πολιτικές απαρτχάιντ της κυβέρνησης του Ισραήλ και τις εξουσίες κατοχής.

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η κλιμάκωση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τρούμ στις 6/12/2017 ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις των προηγούμενων αμερικανικών διοικήσεων και της διεθνούς νομιμότητας και νόμου.