Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο ΟΗΕ ζητεί έρευνα για τον θάνατο του αντιπολιτευόμενου Αλμπάν στη Βενεζουέλα



Τη «διεξαγωγή έρευνας που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια» ζήτησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο αντιπολιτευόμενος στη Βενεζουέλα Φερνάντο Αλμπάν, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές αυτοκτόνησε κατά την κράτησή του.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σαάμπ, ο Φερνάντο Αλμπάν, ο οποίος είχε φυλακιστεί στο πλαίσιο της φερόμενης επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά κατά του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο τον Αύγουστο, αυτοκτόνησε χθες στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το κόμμα του Αλμπάν, το Primero Justicia (Πρώτα η δικαιοσύνη), κάνει λόγο ωστόσο για «δολοφονία» και όχι για αυτοκτονία και σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Θεωρούμε υπεύθυνο τον Μαδούρο και το καθεστώς του των βασανιστηρίων».

«Ο Φερνάντο Αλμπάν κρατείτο από το κράτος. Το κράτος έχει την υποχρέωση να εγγυάται την ασφάλειά του, την προσωπική του ακεραιότητα. Ζητούμε μια έρευνα που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια για να διευκρινιστούν τα αίτια του θανάτου του», καθώς υπάρχουν «αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά αυτό που συνέβη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Ραβίνα Σαμντασάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο Φερνάντο Αλμπάν, δημοτικός σύμβουλος σε δημοτικό διαμέρισμα του Καράκας, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή. Αυτός κατηγορείτο ότι συμμετείχε στη φερόμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά, στις 4 Αυγούστου, την ώρα που ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας εκφωνούσε ομιλία στο πλαίσιο στρατιωτικής παρέλασης.