Πέμπτη 09 Μαΐου 2024 -

Νότια Αφρική:Πλαστικές σφαίρες και χημικά κατά φοιτητών



Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά από προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει διαδήλωση φοιτητών, κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και χημικών.

Χιλιάδες φοιτητές από το πανεπιστήμιο Witwatersrand βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα υψηλά δίδακτρα που καλούνται να καταβάλουν, γεγονός που υποχρεώνει ένα ικανό ποσοστό να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να αναζητήσει άλλες διαφυγές για ένα καλύτερο μέλλον.

Στην πορεία των φοιτητών προστέθηκαν και άλλοι πολίτες, συνθέτοντας ένα μεγάλο σύνολο, το οποίο φώναζε συνθήματα για δωρεάν παιδεία και φοίτηση. Η αστυνομία χρησιμοποίησε τρεις χειροβομβίδες με χημικά, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση των φοιτητών, οι οποίοι «απάντησαν» με πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά οι επίσημες αρχές δεν εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση. Στο σημείο ωστόσο, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, έσπευσαν ασθενοφόρα, μεταφέροντας άτομα στο νοσοκομείο.

Οι φοιτητές εκτόξευσαν επίσης πέτρες και αντικείμενα προς το κτίριο του πανεπιστημίου, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.