Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 -

Νικαράγουα: Ακυρώνεται η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό μετά από πολύνεκρες διαδηλώσειςΟ πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος που πυροδότησαν πολυήμερες, πολύνεκρες διαδηλώσεις ακυρώνονται, καθώς προσπαθεί να τερματίσει μια από τις σοβαρότερες κρίσεις επί των ημερών του στην εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ορτέγκα τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος κοινωνικών ασφαλίσεων της Νικαράγουας τάχθηκε σε ψηφοφορία υπέρ της ανάκλησης των μέτρων που είχαν εγκριθεί την περασμένη εβδομάδα και προέβλεπαν μεταξύ άλλων την αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση, την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και ασφαλισμένων και μειώσεις συντάξεων.

Οι διαδηλώσεις που μαίνονταν όλη την εβδομάδα στη χώρα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση ανέβαζαν τον απολογισμό των νεκρών σε ακόμη και 25, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.