Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Νέο πρωθυπουργό διόρισε ο Άσαντ



Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ διόρισε σήμερα νέο πρωθυπουργό τον Ίμαντ Χάμις, μέχρι τώρα υπουργό Ηλεκτρισμού.

«Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ εξέδωσε το διάταγμα υπ΄αριθμόν 187 αναθέτοντας στον μηχανικό ‘Ιμαντ Χάμις την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ο Χάμις, 54 ετών, αντικαθιστά τον Ουάελ αλ-Χάλκι ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό από τις 9 Αυγούστου 2012. Ο νέος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις ερχόμενες ημέρες τη νέα κυβέρνηση, ενώ η Συρία έχει βυθιστεί σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει περισσότερους από 280.000 θανάτους, εκτοπισμούς εκατομμυρίων ανθρώπων και πλήρη αποσταθεροποίηση της οικονομίας μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού έρχεται μετά την εγκατάσταση του νέου Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 13ης Απριλίου οι οποίες διεξήχθησαν στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση.

Υπουργός Ηλεκτρισμού από το 2011, ο Χάμις είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, πτυχιούχος του Πολυτεχνείου της Δαμασκού.

Το όνομά του περιλαμβάνεται, από τις 23 Μαρτίου 2012, στη μαύρη λίστα των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατηγορείται ότι «ως υπουργός μοιράζεται την ευθύνη της βίαιης καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

Από την έναρξη της κρίσης, η παραγωγή ηλεκτρισμού έχει μειωθεί κατά 58%, σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία ηλεκτροπαραγωγής.