Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέο πρόεδρο εξέλεξε η Ιντερπόλ



Η Ίντερπολ εξέλεξε νέο της πρόεδρο τον Νοτιοκορεάτη Κιμ Γιονγκ-γιανγκ, ένα πλήγμα στις ρωσικές προσπάθειες να εκλέξουν Ρώσο εκπρόσωπο.

Ο Κιμ επελέγη από τις 194 χώρες-μέλη της Ίντερπολ σε ψηφοφορία που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στο Ντουμπάι.

Αντικαθιστά τον Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο αγνοείται στην πατρίδα του, την Κίνα. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι ο Μενγκ παραιτήθηκε κατηγορούμενος για δωροληψία.

 

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην Ίντερπολ και που σέβονται το κράτος δικαίου να επιλέξουν έναν ηγέτη με ακεραιότητα. Θεωρούμε ότι ο κ. Κιμ θα είναι ακριβώς αυτό», είπε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ πρόσφεραν τη στήριξή τους στον Κιμ, ενώ παράλληλα υπήρξαν και πιέσεις από άλλες δυτικές χώρες να απορρίψει ο Οργανισμός τον Ρώσο υποψήφιο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, έναν αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της Ίντερπολ από φόβο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ρόλο αυτόν για να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους.

Ο Κιμ θα υπηρετήσει την θητεία του Μενγκ, μέχρι το 2020.