Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Νέα έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη



Δείγματα «από ό,τι έκριναν απαραίτητο» πήραν οι Τούρκοι αστυνομικοί που ερεύνησαν το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σε σχέση με την υπόθεση εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Μεταξύ άλλων πήραν δείγμα και από το χώμα στον κήπο του κτιρίου, στη διάρκεια της έρευνας, που κράτησε εννέα ώρες.

Μία ώρα πριν την άφιξη της τουρκικής αστυνομίας είχε μπει στο προξενείο σαουδαραβική αντιπροσωπεία και φαίνεται ότι παρέμεινε στους χώρους κατά την διεξαγωγή της έρευνας.

Σύμφωνα με το τουρκικό NTV, αναμένεται να ερευνηθεί και η κατοικία του Σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε ότι οι ερευνητές αναμένεται να πραγματοποιήσουν και σήμερα νέα έρευνα στο προξενείο.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψουν όσες πληροφορίες διαθέτουν για την τύχη του Κασόγκι και τόνισε ότι η διπλωματική ασυλία θα πρέπει να αρθεί στους χώρους της διπλωματικής αποστολής για τους διπλωματικούς αξιωματούχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο βρίσκεται ήδη στο Ριάντ, προκειμένου να συναντήσει ο ίδιος προσωπικά τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε αναζήτηση απαντήσεων για την τύχη του Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται από τις 2 Οκτωβρίου που επισκέφθηκε το προξενείο.

Η επίσκεψη του Πομπέο, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τουρκία, συμπίπτει με πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο Κασόγκι πέθανε στη διάρκεια ανάκρισής του.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα δειπνήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν απόψε το βράδυ και συναντήθηκε ήδη με τον βασιλιά Σαλμάν στο παλάτι του στο Ριάντ, σύμφωνα με δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, ενώ σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, ο Πομπέο συναντήθηκε και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

«Ελπίζω να νιώθετε άνετα εδώ» είπε ο βασιλιάς στον Πομπέο, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους. «Σας ευχαριστώ που δεχτήκατε την επίσκεψή μου εκ μέρους του προέδρου Τραμπ» απάντησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Τόσο το CNN όσο και η New York Times, επικαλούμενα πηγές που πρόσκεινται στο Ριάντ, αναφέρουν ότι το βασίλειο ετοιμάζεται να αλλάξει την εκδοχή του και να παραδεχτεί ότι ο Κασόγκι όντως κατέληξε στο προξενείο, στο πλαίσιο ανάκρισης κατά την οποία κάτι δεν πήγε καλά.

Το σενάριο αυτό ενδεχομένως να συμβαδίζει με το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο το οποίο υποστηρίζουν οι Τούρκοι ότι έχουν στη διάθεσή τους και στο οποίο ακούγονται φωνές στα αραβικά. Απέχει όμως αρκετά από την άλλη εκδοχή, η οποία έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία πίσω από την δολοφονία του Κασόγκι βρίσκεται ένα 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα, το οποίο σκότωσε και στη συνέχεια διαμέλισε το πτώμα του δημοσιογράφου και πιθανόν έθαψε τα μέλη του στον κήπο της προξενικής κατοικίας που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω. Οι πηγές που επικαλείται το CNN υποστηρίζουν ότι η ανάκριση στην οποία υποβλήθηκε ο Κασόγκι θα κατέληγε στην απαγωγή του από την Τουρκία.

Οι αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνισή του οδήγησαν την οικογένειά του να ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη και αμερόληπτη διεθνή επιτροπή.