Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Νέα επίθεση Άγκυρας σε Μακρόν: Έχει πρόβλημα με το αποικιακό παρελθόν και κατηγορεί την Τουρκία



Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, αυτή τη φορά με αφορμή δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν από την Αλγερία. Ο Γάλλος προέδρος δήλωσε ότι υπάρχουν δίκτυα ακτιβιστών του πολιτικού Ισλάμ που στηρίζονται από κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, και έχουν στόχο την Γαλλία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού  Μπιλγκίτς επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας: «Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε δηλώσεις με στόχο τη χώρα μας, μαζί με άλλες χώρες, κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία.

Είναι απαράδεκτο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος έχει δυσκολίες να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν του στην Αφρική, ιδιαίτερα στην Αλγερία, να προσπαθεί να απαλλαγεί από το αποικιακό παρελθόν του κατηγορώντας άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Η Τουρκία, η οποία ενθαρρύνει τη φιλία, όχι την εχθρότητα, και είναι μεταξύ των στρατηγικών εταίρων της Αφρικανικής Ένωσης, αναπτύσσει τις σχέσεις της τόσο με την Αλγερία όσο και με άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου μέρα με τη μέρα.

Εάν η Γαλλία πιστεύει ότι υπάρχουν αντιδράσεις εναντίον της στην αφρικανική ήπειρο, θα πρέπει να αναζητήσει την πηγή αυτών των αντιδράσεων στο αποικιακό παρελθόν της και τις προσπάθειές της να τις συνεχίσει με διαφορετικές μεθόδους και να προσπαθήσει να τις διορθώσει.

 Ο ισχυρισμός ότι αυτές οι αντιδράσεις προκαλούνται από δραστηριότητες τρίτων χωρών, αντί να αντιμετωπίζουν και να λύνουν τα προβλήματα του δικού τους παρελθόντος, δεν αρνείται μόνο ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο και ιστορία, αλλά αντανακλά και τη διαστρεβλωμένη νοοτροπία ορισμένων πολιτικών.

Ελπίζουμε ότι η Γαλλία, το συντομότερο δυνατό, θα φτάσει στην ωριμότητα να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν της χωρίς να κατηγορήσει άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας».