Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το μυστηριώδες «Δάσος των Τρολ» στη Σουηδία



Τα στρεβλωμένα δέντρα του Trollskogen ή «Δάσους των Τρολ» είναι ηλικίας έως και 200 χρόνων και μοιάζουν σαν να τους έχουν κάνει μάγια.

 

Οι ισχυροί άνεμοι της Βαλτικής έχουν γονατίσει τα καλυμμένα με λειχήνες πεύκα, ενώ ανάμεσά τους είναι σκόρπιες γιγάντιες βελανιδιές.

Συναντά κανείς το απόκοσμο τοπίο στο νοτιοανατολικό άκρο της σουηδικής νήσου Έλαντ, ανάμεσα στη Βαλτική στα ανατολικά και τον προστατευμένο όρμο Γκρανκουλαβίκεν στα δυτικά.

Το Trollskogen είναι μέρος μιας προστατευμένης φυσικής περιοχής. Προστατευμένης για να διατηρηθεί το μοναδικό οικοσύστημα με πολλά σπάνια έντομα και μύκητες. Για χρόνια πολλά, ντόπιοι αγρότες έχουν ανοίξει τρύπες στο «Δάσος των Τρολ» είτε βόσκοντας ζωντανά είτε κόβοντας δέντρα για ξυλεία. Παρ' όλα αυτά, 30 γηραιές βελανιδιές διαφεντεύουν το δάσος. Η πιο διάσημη είναι η Trolleken, η Βελανιδιά του Τρολ, ένα από τα πιο «ηλικιωμένα» δέντρα στις νοτιοανατολικές ακτές της Σουηδίας.

Λες και το μυστήριο του δάσους δεν είναι αρκετό, ανάμεσα στα δέντρα απαντά κανείς ταφικές στήλες από πέτρα ή πέτρινους κύκλους αλλά και τα ερείπια οχυρώσεων του 15ου αιώνα, όταν στην περιοχή υπήρχε μεγάλη ναυτική βάση. Στην ακτή φαίνεται και το κουφάρι ενός καραβιού που είχε εξοκείλει εκεί το 1926.

Στο Trollskogen φτάνει κανείς με δικό του μέσο. Στην είσοδο της Προστατευόμενης Περιοχής υπάρχει πάρκινγκ και Naturum (κέντρο έκθεσης της χλωρίδας και πανίδας του «Δάσους των Τρολ»). Το μεγαλύτερο μονοπάτι, μήκους περίπου τεσσεράμισι χιλιομέτρων, είναι ο καλύτερος τρόπος για να συναντήσει τα «τρολ» ο επισκέπτης.