Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μπλίνκεν: Η επίσκεψη Σι στην Μόσχα δείχνει ότι το Πεκίνο δεν πιστεύει ότι το Κρεμλίνο πρέπει να λογοδοτήσει



Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ρωσία αυτή την εβδομάδα, μετά το ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υποδηλώνει ότι η Κίνα δεν σκέφτεται ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα που ο Πούτιν υποδεχόταν τον Σι στο Κρεμλίνο, ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους είπε ότι «ο κόσμος (δεν πρέπει) να ξεγελαστεί» με τις προτάσεις του Πεκίνου για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αλλά αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθεί η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, συμπλήρωσε.

«Οποιοδήποτε σχέδιο δεν δίνει προτεραιότητα σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή αντιπροσωπεύει, στην καλύτερη περίπτωση, μια τακτική στασιμότητας ή απλώς επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα» στον πόλεμο, δήλωσε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι οι εκκλήσεις της κινεζικής ηγεσίας για εκεχειρία, που δεν υπονοούν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εδαφικές αξιώσεις του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους εκεχειρία θα εξυπηρετούσε μόνο την Ρωσία.

«Εάν η Κίνα είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον τερματισμό του πολέμου με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών -- όπως αναφέρεται στο πρώτο σημείο του σχεδίου της -- τότε μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την Ουκρανία σε αυτή τη βάση και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να απαιτήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ