Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μπερνάρ Κουσνέρ: Ζούμε την αρχή του τέλους της Ε.Ε. στον τομέα της ηθικής



Κριτική στους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης άσκησε την Τετάρτη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, συνιδρυτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και των «Γιατρών του Κόσμου» και πρώην ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ο κ. Κουσνέρ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ε.Ε. στο προσφυγικό σε εκδήλωση του «New York College» στην Αθήνα.

 

«Ζούμε την αρχή του τέλους της Ε.Ε. όχι σε επίπεδο γραφειοκρατίας, Βρυξελλών, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κομισιόν, αλλά στον τομέα της ηθικής, της δεοντολογίας και της πολιτικής θέλησης», επεσήμανε ο κ. Κουσνέρ σχολιάζοντας την άρνηση κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν τους πρόσφυγες.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, γιατί η Ευρώπη αρνήθηκε τους πρόσφυγες», υπογράμμισε.

«Ποια είναι η αναγκαιότητα της Ε.Ε.;», διερωτήθηκε και απάντησε: «Πρώτον να σταματήσει τον πόλεμο ανάμεσά μας, κάτι που έκανε λίγο ή πολύ. Δεύτερον η αλληλεγγύη, η αδελφότητα, το να είμαστε μαζί. Σε αυτό το επίπεδο δεν δράσαμε στην σωστή κατεύθυνση». 

«Είναι η Ε.Ε. νεκρή; Όχι, αλλά είναι πληγωμένη. Είναι αυτό το τέλος της Ε.Ε.; Όχι, γιατί η ιδέα της είναι τόσο σημαντική, τόσο σπουδαία», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ο κ. Κουσνέρ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. «Με ένα τρόπο μείωσαν τις ροές των προσφύγων. Ωστόσο η αιτία όλου αυτού του χάους είναι ο πόλεμος. Αντιδράσαμε ενάντια στον πόλεμο; Όχι επαρκώς».

Ο Γάλλος ανθρωπιστής απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες που -όπως είπε- «έκαναν το καλύτερο δυνατό που μπορούσαν για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες. Ωστόσο, πρόσθεσε, «το να κάνεις το καλύτερο δυνατόν δεν είναι αρκετό». Επίσης, συνεχάρη τους «Γιατρούς του Κόσμου». 

Αναφερόμενος στο Brexit, έκανε λόγο για «μια άλλη μεγάλη πληγή για την Ευρώπη», ενώ μιλώντας για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον χαρακτήρισε «ρεαλιστή, καλό πολιτικό». 

Τέλος, έκανε ειδική μνεία στον «αγαπημένο του πρωθυπουργό», Μισέλ Ροκάρ, ο οποίος κηδεύεται την Πέμπτη. «Ο Μισέλ Ροκάρ ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μου», τόνισε ο κ. Κουσνέρ.