Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μπάιντεν και Τζόνσον «συντονίζονται» για την απομάκρυνση πολιτών τους από το Αφγανιστάν



Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δίνοντας έμφαση στη σημασία της στενής συνεργασίας στη διαχείριση της υφιστάμενης κρίσης καθώς και στην πολιτική για το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του διπλωματικού και του στρατιωτικού προσωπικού μας για την απομάκρυνση των πολιτών τους, του ντόπιου προσωπικού και άλλων ευάλωτων Αφγανών", αναφέρει ο Λευκός Οίκος, την παραμονή της διαδικτυακής συνεδρίασης των ηγετών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, αύριο, Τρίτη.

Σχεδόν ταυτόχρονα η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν σήμερα να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι δικαιούνται να φύγουν από το Αφγανιστάν, είναι σε θέση να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης.

"Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τον συντονισμό της γρήγορης και ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών μας και αυτών που συνεργάστηκαν προηγουμένως με τις κυβερνήσεις μας από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ", δήλωσε εκπρόσωπος μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

"Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτοί που είναι επιλέξιμοι να φύγουν, μπορούν να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης",  είπε από την πλευρά του  ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.