Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μπάιντεν- Αναστασιάδης: Έιχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το Κυπριακό



Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, προκειμένου να του μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις συνομιλίες που είχε με την τουρκική κυβέρνηση την Τετάρτη για το Κυπριακό.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, ο Τζο Μπάϊτεν διαβίβασε στον Νίκο Αναστασιάδη την θέση ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ανάγκη λύσης του Κυπριακού και ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο κύπριος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ζήτησε από τον αμερικανό αντιπρόεδρο να διαβιβάσει τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα προαπαιτούμενα για μια συμφωνία λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Μπάιντεν επικοινώνησε επίσης και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Υπενθυμίζεται ότι στις κοινές δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη στην Άγκυρα με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό εντός του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιλντιρίμ έριξε τις ευθύνες για τυχόν «ναυάγιο» εκ των προτέρων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι οι τουρκοκύπριοι είναι πάντα υπέρ της συμφωνίας και δεν ήταν αυτοί που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν.