Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μπαγκλαντές:Ενισχυμένα μέτρα μετά τον απαγχονισμό δύο ηγετικών στελεχών



Οι αρχές του Μπανγκλαντές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα σήμερα, μετά την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού δύο ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας με το Πακιστάν το 1971.

Χιλιάδες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες έχουν αναπτυχθεί στη Ντάκα και στις κεντρικές πόλεις της χώρας, ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε σε γενική απεργία για να διαμαρτυρηθεί για τις εκτελέσεις αυτές.
 
Ο Αλί Αχσάν Μοχαμάντ Μουτζαχίντ και ο Σαλαχουντίν Κουαντέρ Τσοντούρι απαγχονίστηκαν λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές Αμπντούλ Χαμίντ απέρριψε το αίτημά τους να τους δοθεί χάρη, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ανισούλ Χουκ.

Ο Μουτζαχίντ, 67 ετών, ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία του σημαντικότερου ισλαμιστικού κόμματος της χώρας, του Τζαμάατ-ε-Ισλάμι.

Ο Τσοντούρι, 66 ετών, ήταν βουλευτής και σύμβουλος της πρωθυπουργού Χαλέντα Ζία, ηγέτιδας του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές.

Εκατοντάδες αστυνομικοί παρατάχθηκαν μπροστά από το κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα της Ντάκα όπου έγιναν οι εκτελέσεις. Η ασφάλεια έχει επίσης ενισχυθεί και στις πόλεις καταγωγής των εκτελεσθέντων, οι κηδείες των οποίων πραγματοποιήθηκαν το πρωί.

Η καταδίκη σε θάνατο των δύο ανδρών το 2013 είχε προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα βιαιοτήτων που έχει γνωρίσει το Μπανγκλαντές από την ανεξαρτητοποίησή του. Περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Τζαμάατ-ε-Ισλάμι και της αστυνομίας.

Μετά την ανακοίνωση των απαγχονισμών υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα βγήκαν στους δρόμους της Ντάκα για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους.

Ο Μουτζαχίντ, που κατηγορούνταν για τον φόνο σημαντικών προσωπικοτήτων του Μπανγκλαντές κατά τον αιματηρό πόλεμο ανεξαρτησίας το 1971, καταδικάστηκε σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου.

Ο Τσοντούρι, πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε για τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου και κυρίως για γενοκτονία.
Την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές απέρριψε ομόφωνα την τελευταία έφεση των κατηγορούμενων, επιβεβαιώνοντας την καταδίκη τους σε θάνατο από ένα ειδικό δικαστήριο, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, που συστήθηκε από την κυβέρνηση το 2010. Το δικαστήριο αυτό έχει καταδικάσει 18 ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Το Τζαμάατ-ε-Ισλάμι χαρακτήρισε «φάρσα» τη δίκη του Μουτζαχίντ, επισημαίνοντας ότι έχει στόχο να «εξοντώσει» τα στελέχη του ισλαμιστικού κόμματος.

Ξένες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης επικρίνει το ειδικό δικαστήριο, εκτιμώντας ότι δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες. Μάλιστα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ζητήσει την Παρασκευή από το Μπανγκλαντές να αναστείλει «την άμεση εκτέλεση» των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης.

Όμως η Χασίνα, ο πατέρας της οποίας Σέιχ Μουτζιμπούρ Ράχμαν ήταν ηγέτης του κινήματος ανεξαρτησίας, επεσήμανε ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση του 1971.

Ο πόλεμος κατέληξε με τη δημιουργία του Μπανγκλαντές, το οποίο από το 1947 ήταν επαρχία του Πακιστάν με την ονομασία Ανατολική Βεγγάλη και στη συνέχεια Ανατολικό Πακιστάν.