Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μωρό γεννήθηκε με αντισώματα κορωνοϊού-Η μητέρα είχε νοσήσει στην αρχή της εγκυμοσύνης..



Μια γυναίκα από τη Σιγκαπούρη, η οποία μολύνθηκε με τον κορονοϊό τον Μάρτιο όταν ήταν έγκυος, γέννησε το μωρό της τον Νοέμβριο. Το μωρό, όπως αναφέρει το Reuters, γεννήθηκε με αντισώματα κατά του κορονοϊού, προσφέροντας μια νέα ένδειξη για το εάν η μόλυνση μπορεί να μεταφερθεί από μητέρα σε παιδί. Το μωρό δεν νοσεί από COVID-19 αλλά το αξιοσημείωτο είναι ότι έχει τα αντισώματα, ανέφερε η εφημερίδα Straits Times.

 
«Ο γιατρός μου υποψιάζεται ότι του έχω μεταφέρει τα αντισώματά μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί πλέον τα δικά μου αντισώματα έχουν πλέον εξαφανιστεί. Ήθελα πάντα να κάνω αγοράκι», δήλωσε η Celine Ng-Chan στην εφημερίδα. Όπως περιέγραψε είχε μια δραματική εγκυμοσύνη, καθώς δεν νόσησε μόνο εκείνη, αλλά η κόρη της και η μητέρα της. Η μητέρα της μάλιστα βρέθηκε πολύ κοντά στον θάνατο, καθώς νοσηλεύτηκε για τέσσερις μήνες στο νοσοκομείο, ενώ πέρασε 29 ημέρες σε μηχανική υποστήριξη.

Η Ng-Chan ήταν ελαφρώς άρρωστη με ήπια συμπτώματα κορονοϊου και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έπειτα από 2,5 εβδομάδες. Η Ng-Chan και το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (NUH), όπου γέννησε, δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του Reuters. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν μια έγκυος γυναίκα με COVID-19 μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο ή το μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού αντίστοιχα.

 

Μέχρι σήμερα, ο ενεργός ιός δεν έχει βρεθεί σε δείγματα υγρού γύρω από το μωρό στη μήτρα ή στο μητρικό γάλα. Οι γιατροί στην Κίνα ανέφεραν την ανίχνευση και τη μείωση με την πάροδο του χρόνου των αντισωμάτων COVID-19 σε μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες με κορονοϊό, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases. Η μετάδοση του κορονοϊού από μητέρες σε νεογέννητα είναι σπάνια, γιατροί από το Ιατρικό Κέντρο της Νέας Υόρκης-Πρεσβυτεριανού / Πανεπιστημίου της Κολούμπια ανέφεραν τον Οκτώβριο στο JAMA Pediatrics.