Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 -

Μίνι ανασχηματισμός στη Βενεζουέλα



Σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, διορίζοντας νέους υπουργούς Οικονομικών και Πετρελαίου.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τριψήφιο πληθωρισμό, ελλείψεις παραγωγής, δυσλειτουργικούς κρατικούς ελέγχους και χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Ο οικονομολόγος Ραμόν Λόμπο, ο οποίος είναι βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα αναλάβει το διπλό ρόλο του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της οικονομίας, αναλαμβάνοντας ως ανώτατος οικονομικός αξιωματούχος της κυβέρνησης.

 

Ο Νέλσον Μαρτίνεζ, ο οποίος ήταν διευθυντής του διυλιστηρίου Citgo στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αναλάβει το ρόλο του υπουργού Πετρελαίου. Ο απερχόμενος υπουργός Εουλόγκιο ντελ Πίνιο θα παραμείνει πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.

Ο υπουργός υπηρετεί παραδοσιακά και ως αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΠΕΚ, όπου η Βενεζουέλα συγκαταλέγεται μεταξύ των σθεναρότερων υπερμάχων της μείωσης παραγωγής πετρελαίου.

Ο Μαδούρο διόρησε επίσης και τον περιφερειάρχη Τάρεκ ελ Αϊσάμι ως νέο αντιπρόεδρο, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Αριστόμπουλο Ιστουρίζ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπηρεσιακός αντιπρόεδρος.