Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024 -

Μετά τους Χούθι, βαριά οπλισμένοι πειρατές επιτίθενται στον Ινδικό Ωκεανό



Αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι απόπειρες πειρατικών επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2012 ισπανικό φορτηγό πλοίο που κατελήφθη στα μέσα Δεκεμβρίου συνεχίζει να κρατείται ανοιχτά της Σομαλίας.

Πλέον ενισχύονται οι φόβοι ότι οι πειρατές, λόγω και της ασταθούς κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, επιστρέφουν στοχοποιώντας και πάλι εμπορικά πλοία. Η κλιμάκωση των περιστατικών συμβαίνει καθώς η ναυτική παρουσία στην περιοχή έχει αποσπαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη κατά της διεθνούς ναυτιλίας, στον Κόλπο του Άντεν και τη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι το φορτηγό πλοίο χύδην ξηρού φορτίου Ruen της Navibulgar, ισπανικών συμφερόντων (χωρητικότητας 41.600 dwt και κατασκευής 2016), είναι το πρώτο πλοίο που κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές εδώ και χρόνια. Το πλοίο εξακολουθεί να κρατείται μαζί με το πλήρωμά του στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας μετά την κατάληψή του στα μέσα Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή του Ινδικού Ωκεανού, μια διορισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη ομάδα για την καταπολέμηση της πειρατείας, έχει εντοπίσει από τον Νοέμβριο του 2023 τουλάχιστον έξι πράξεις απόπειρας πειρατείας πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένης και της κατάληψης του φορτηγού πλοίου Ruen. Η Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού (IOC) επιθυμεί να συνεδριάσει εκτάκτως ο ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει τον τρόπο αντίδρασης στην πρόσφατη απόπειρα πειρατείας που συνδέεται με τη Σομαλία.

«Τα περιστατικά αυτά υποδηλώνουν μια σημαντική έξαρση της πειρατικής δραστηριότητας» δήλωσε η Indian Ocean Commission (IOC).

Πηγή κειμένου: 

naftemporiki