Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μετά τις Maserati, η κυβέρνηση της Παπούα-Νέας Γουινέας αγοράζει και Bentley



Η Παπούα-Νέα Γουινέα αγοράζει και 3 Bentley, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, για τη μεταφορά των ηγετών που θα μετάσχουν στην προσεχή σύνοδο κορυφής των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που θα γίνει εκεί, μετά τον σάλο που προκάλεσε με την αγορά 40 Maserati για τον ίδιο σκοπό σε μια χώρα η οποία έχει εκατομμύρια φτωχούς.

Οι τρεις λιμουζίνες Bentley Flying Spur, του ομίλου Volkswagen, που παραγγέλθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στη σύνοδο του APEC που θα γίνει τον Νοέμβριο στο Πορτ Μόρεσμπι, στοιχίζουν η καθεμία περισσότερα από 320.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 200.000 ευρώ), γράφει η εφημερίδα The Australian.

Τα πολυτελή οχήματα θα μεταφερθούν μέσω θαλάσσης, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει τιμολόγιο της εταιρείας της Μαλαισίας South Pacific Ventures.

Ο πρωθυπουργός της Παπούα-Νέας Γουινέας Πίτερ ο Νιλ έχει ήδη επικριθεί σφόδρα επειδή κατέβαλε ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 5,8 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά 40 Maserati για να μεταφέρουν τους επισήμους της συνόδου κορυφής στο Πορτ Μόρεσμπι, ο μισός πληθυσμός του οποίου ζει σε παραγκουπόλεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτοί που επέκριναν την απόφαση αυτή της κυβέρνησης επιχειρηματολογούν ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις Maserati θα ήταν χρησιμότερο να δοθούν για την επούλωση κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή, στην οποία επανεμφανίστηκαν η πολιομυελίτιδα και η φυματίωση.

Κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης απείλησαν να ζητήσουν την πραγματοποίηση γενικής απεργίας, καταγγέλλοντας ότι η ενέργεια αυτή δείχνει τη διαφθορά της κυβέρνησης.

«Έχουμε αηδιάσει», έγραψε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπράιαν Κράμερ, κοινοβουλευτικός της αντιπολίτευσης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους συναδέλφους του.

Η απεργία, η οποία προβλεπόταν αρχικά να γίνει αυτή την εβδομάδα, αναβλήθηκε για τις 25 Οκτωβρίου για να μην συμπέσει με σχολικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον Κράμερ.

Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι τα πολυτελή αυτοκίνητα είναι απαραίτητα σε γεγονότα που έχουν τέτοιο κύρος όπως η σύνοδος κορυφής του APEC και ότι αυτά θα επαναπωληθούν στον ιδιωτικό τομέα μετά τη σύνοδο. Επίσης επιχειρηματολογεί ότι έχει ήδη βρει αγοραστές, κάτι το οποίο διαψεύδει η αντιπολίτευση.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων της Παπούα-Νέας Γουινέας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.