Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Μετά από οργισμένες διαδηλώσεις, η Συρία συνέλαβε ανιψιό του Άσαντ



Στη συριακή Λαττάκεια, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητούσαν εδώ και δύο ημέρες το «κεφάλι» του Σουλεϊμαν αλ Άσαντ, ανιψιού του προέδρου. Το περίεργο: Οι κάτοικοι της Λαττάκειας συντάσσονται αναφανδόν υπέρ του σύρου προέδρου -είχαν όμως αγανακτήσει με τον ανιψιό, που συμπεριφερόταν περίπου ως τυρρανίσκος. 

Η σταγόνα που είχε ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν η δολοφονία ενός σμηνάρχου σε έναν απλό καβγά στο δρόμο και, τελικά, ο Σουλεϊμάν αλ Άσαντ συνελήφθη.

O νεαρός Σουλεϊμάν -μεταξύ 18 και 19 ετών, σύμφωνα με τις αναφορές- είναι γιος του Χιλάλ Άσαντ, πρώτου ξαδέρφου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ (ο Χιλάλ σκοτώθηκε πέρυσι). 

Στη Λαττάκεια, η πλειονότητα των κατοίκων είναι αλαουίτες και, ως εκ τούτου, υποστηρίζουν τον (επίσης αλαουίτη) πρόεδρο Άσαντ -οι πρώτες διαδηλώσεις του 2011 ήταν βραχύβιες. Η παρουσία και η συμπεριφορά του Σουλεϊμάν όμως είχε γίνει αιτία όλο και μεγαλύτερης αγανάκτησης στην πόλη, καθώς ο νεαρός -με την βεβαιότητα της προστασίας του από το νόμο- έκανε ουσιαστικά ό,τι ήθελε. 

Οι πιο αθώες ιστορίες τον θέλουν να κυκλοφορεί με το μεγάλου κυβισμού όχημά του στους δρομους, αγνοώντας τους πάντες, και να παρενοχλεί, ένοπλος, κόσμο στις παραλίες κοντά στην πόλη. Σε σοβαρότερα περιστατικά, ο Σουλεϊμάν φέρεται ακόμη και να πυροβόλησε προς την πλευρά διαφόρων με τους οποίους είχε έρθει σε διαφωνία. 

Την περασμένη Πέμπτη όμως, καθώς ο Σουλεϊμάν οδηγούσε, στο δρόμο του έπεσε ο σμήναρχος Χασάν αλ-Σαΐχ. Όταν οι δύο οδηγοί καβγάδισαν για κάποιον λόγο, ο Σουλεϊμάν έβγαλε το όπλο, πυροβόλησε και σκότωσε τον Σαΐχ. 

Το Σάββατο ήταν η πρώτη ημέρα που εκατοντάδες κάτοικοι της Λαττάκειας βγήκαν στο δρόμο ζητώντας να εκτελεστεί ο Σουλεϊμάν για το φόνο του σμηνάρχου. Το ίδιο έγινε και την Κυριακή, και οι διαδηλωτές διαμήνυαν πως θα έβγαιναν κάθε μέρα στο δρόμο μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο οικείος κυβερνήτης ανακοίνωσε πως ο Σουλεϊμάν αλ Άσαντ συνελήφθη για την υπόθεση ενώ βρισκόταν σε αγρόκτημα της περιοχής. Το γραφείο του κυβερνήτη διαβεβαίωσε πως ο ανιψιός του Άσαντ θα υποβληθεί στη διαδικασία που προβλέπεται «για κάθε πολίτη».