Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 -

Μετά από 20 ώρες κατάφεραν να χωρίσουν σιαμαία που ήταν ενωμένα στο κεφάλιΜετά από 20 ώρες χειρουργείου, οι γιατροί τελικά  κατάφεραν να χωρίσουν σιαμαία αγοράκια που είχαν ενωμένο κρανίο. 

Τα δύο αγοράκια γεννήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, δεν αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας και με τον διαχωρισμό τους θα μπορούσαν να έχουν μία φυσιολογική ζωή. 

Η σπάνια πάθηση των δύο παιδιών ονομάζεται «craniopagus twins» και η περίπτωσή τους είναι μία στα 25 εκατομμύρια γεννήσεις.

Την επέμβαση ανέλαβε νευροχειρουργός με ειδίκευση στον διαχωρισμό σιαμαίων διδύμων ενωμένων στο κεφάλι, ενώ στο χειρουργείο βρέθηκε και ο πλαστικός χειρουργός Δρ Oren Tepper για να αναδομήσει τα κρανία των μωρών.
Η μελέτη για το χειρουργείο κράτησε τρεις μήνες, όπου οι γιατροί ανέλυαν σε τρισδιάστατο μοντέλο τα πιθανά σενάρια. 

Οι γιατροί κατάφεραν μετά από 20 ώρες να διαχωρίσουν τις φλέβες τους και να χωρίσουν τα κρανία. 

Τα αγόρια αναρρώνουν, με τη βοήθεια του θεού όπως λένε και οι γονείς τους, που δημοσιοποίησαν τις φωτογραφίες απο την πορεία τους στο διαδίκτυο.  

Το κόστος της επέμβασης έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια και οι γονείς των παιδιών έχουν ανοίξει μια σελίδα στο διαδίκτυο, ώστε όποιος μπορεί να βοηθήσει www.gofundme.com

Με βάση τις εθνικές στατιστικές, περίπου το 40% των διδύμων που γεννιούνται έτσι είναι θνησιγενή, πριν συμπληρώσουνε το 1ο έτος ηλικίας