Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μέχρι και οι Τούρκοι αντιδρούν στην άδεια Κουφοντίνα



Καταδικάζει η Άγκυρα την απόφαση των ελληνικών αρχών για χορήγηση 48ωρης άδειας στον «εκτελεστή» της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, μεταξύ των θυμάτων του οποίου ήταν και δύο Τούρκοι διπλωμάτες.

Σε γραπτή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει: «Καταδικάζουμε σθεναρά το δικαίωμα που δόθηκε στον Κουφοντίνα να κάνει χρήση άδειας για Τρίτη φορά, αφού προηγουμένως είχε λάβει άλλες δύο άδειες. Αυτό το συμβάν ενίσχυσε τις αμφιβολίες μας για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί μεταξύ άλλων για τις δολοφονίες του ακολούθου Τύπου Τσετίν Γκοργκού, το 1991, και του συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, το 1994.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρεται επίσης στην απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπολούκμπασι τον Ιούλιο του 1991 στο Ψυχικό.

«Τέτοια ανοχή σε έναν αιμοσταγή τρομοκράτη δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των διπλωματών μας που μαρτύρησαν και των οικογενειών τους», αναφέρει η ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» να δίνονται τέτοια προνόμια σε έναν τρομοκράτη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί ακόμα τις ελληνικές αρχές να μην προβαίνουν σε ενέργειες που θα αποδυνάμωναν τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και να κάνουν το καθήκον τους τιμωρώντας τους τρομοκράτες.