Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Με εταιρείες βιτρίνα παρέκαμπτε ο Άσαντ τις διεθνείς κυρώσεις



Να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και να χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή του με όχημα τρεις εταιρείες-βιτρίνες με έδρα στις Σεϋχέλλες, τα ονόματα των οποίων αποκαλύφθηκαν μετά τη διαρροή των λεγόμενων Panama Papers, κατάφερε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν ο Ράμι Μαχλούφ, ο πάμπλουτος εξάδελφος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και ένα από τα πρόσωπα που έχουν δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τους σύρους αντικαθεστωτικούς, εδώ και χρόνια εγκαθιστά τις εταιρείες του σε φορολογικούς παραδείσους.

Με βάση την έρευνα «τρεις συριακές εταιρείες που χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ωςυποστηρίκτριες του συριακού μηχανισμού καταπίεσης (σ.σ. της αντιπολίτευσης) προσέφυγαν στις υπηρεσίες του Μοσάκ Φονσέκα (σ.σ. του δικηγορικού γραφείου του Παναμά απ' όπου διέρρευσαν τα έγγραφα) για να ιδρύσουν εταιρείες-βιτρίνες στις Σεϋχέλλες», γράφει η Monde.

Αυτές οι εταιρείες-βιτρίνες ήταν για το συριακό καθεστώς«ένας τρόπος για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις» που του έχουν επιβληθεί από την έναρξη του πολέμου αλλά και «να κρύψει την περιουσία της οικογένειας Άσαντ» που κυβερνά τη Συρία εδώ και μισό αιώνα.

Οι τρεις συριακές εταιρείες, οι Pangates International, Maxima Middle East Trading και Morgan Additives Manufacturing, «παρείχαν καύσιμα στην πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος, από τους βομβαρδισμούς της οποίας (...) σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες άμαχοι από την έναρξη» των συγκρούσεων, το 2011.

Οι εταιρείες αυτές συμπεριλήφθηκαν στη "μαύρη λίστα" του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο του 2014. Η μία τους, η Pangates, που ειδικεύεται στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα, ανήκε στον όμιλο Abdulkarim ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στο καθεστώς, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα.

Η συνεργασία μεταξύ της Pangates και του νομικού γραφείου Μοσάκ Φονσέκα ξεκίνησε τουλάχιστον από το 1999, αλλά μόλις τον Αύγουστο του 2015 η νομική εταιρεία ανησύχησε για τις δραστηριότητες, την ιδιοκτησία και τις κυρώσεις σε βάρος του πελάτη της.

Ο δισεκατομμυριούχος Ράμι Μαχλούφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία, είχε και άλλες εταιρείες-βιτρίνες, όπως η Drex Technologies SA, με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους από το 2000. Οι αρχές αυτού του φορολογικού παραδείσου ανησύχησαν για τη νομιμότητα αυτής της εταιρείας μία δεκαετία αργότερα.