Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μάχη για να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Καταλονία



Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Καταλονία ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος, με την ισπανική κυβέρνηση να σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό ώστε να εντοπίσει έγκαιρα τις «παράνομες κάλπες» και να αποκλείσει τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. 

Σε ολόκληρη την επαρχία συνεχίζουν και σήμερα οι ειρηνικές καταλήψεις κτιρίων από τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Εχθές, εκατοντάδες από αυτούς κατασκήνωσαν έξω από σχολεία στην διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων. Η σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα.

 

Αν δεν συμβεί αυτό, όπως αποκάλυψε σήμερα κυβερνητική πηγή, η αστυνομία έχει λάβει εντολή να απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν. Εξαρτάται από την αστυνομία για το πως θα τους απομακρύνει, δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή. 
Οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, στο αυριανό απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία. Η ισπανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι 163 σχολεία που θα είναι εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “La Vanguardia” που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1, η ισπανική αστυνομία πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της καταλανικής κυβέρνησης. Τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.

Υπενθυμίζεται ότι ένας δικαστής χθες, διέταξε την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα. 

Την ίδια ώρα η Μαδρίτη εντείνει σταδιακά τα νομικά μέτρα και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, προκαλώντας την αντίδραση των αυτονομιστών. Η αστυνομία της επαρχίας έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ξέσπασμα επεισοδίων και ανακοίνωσε χθες ότι στην περίπτωση κατάληψης εκλογικών κέντρων, θα ενημερώσει τους διοργανωτές ότι πρέπει να τα εγκαταλείψουν «πριν τις 06:00 το πρωί της Κυριακής».

Η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις περίπου 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την βεβαιότητά της ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί. «Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.