Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κορονοϊός: Αυστηρότερους περιορισμούς, ίσως και νέο lockdown «βλέπουν» οι Γερμανοί



Νέους αυστηρούς περιορισμούς, ακόμη και ένα ακόμη lockdown, αλλά και περισσότερα οικονομικά προβλήματα αναμένει η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Der Spiegel.

Το 82% των ερωτηθέντων περιμένει είτε «οπωσδήποτε» είτε «μάλλον» αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ μόνο ένα 10% εκτιμά ότι δεν θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνέπειες ενδεχόμενων νέων μέτρων, είναι σχεδόν απόλυτη (88%) η άποψη ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Το 52% θεωρεί μάλιστα ότι οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές», το 6% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω οικονομικές συνέπειες, ενώ υπάρχει και ένα 5% που αναμένει θετική επίδραση από πιθανά νέα μέτρα περιορισμού. Ερωτώμενοι πάντως για την ατομική οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με ενδεχόμενους νέους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, οι Γερμανοί σε ποσοστό 62% δεν αναμένουν αρνητικές συνέπειες, κατά 30% πιστεύουν ότι θα έχουν οικονομικές απώλειες, ενώ το 3% περιμένει ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί.

Στο μεταξύ οι αρνητές της πανδημίας του κορονοϊού σχεδιάζουν νέες διαδηλώσεις για τις 29 Αυγούστου, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, οι διοργανωτές, η «Πρωτοβουλία κόντρα στο ρεύμα 711», έχουν ήδη ενημερώσει ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 17.000 άτομα, ενώ για την εκδήλωση που προγραμματίζουν στο τέλος της πορείας έχουν αναφέρει 22.500 άτομα.

Ανάλογη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το προηγούμενο Σάββατο, στη διάρκεια της οποίας συνειδητά δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ενώ δεν χρησιμοποιήθηκαν προστατευτικές μάσκες.

Μαζί με τους αρνητές της πανδημίας και του εμβολιασμού διαδήλωσαν και ακροδεξιές οργανώσεις, ενώ πυροδοτήθηκε έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για όποιον παραβιάζει τους κανόνες περιορισμού μετάδοσης του κορονοϊού, ακόμη και για το εάν θα πρέπει να αναθεωρηθεί το όριο της ελευθερίας στις διαδηλώσεις.

Στον αντίποδα, στο πλαίσιο των πολιτικών προστασίας από τον ιό, οι υγειονομικές υπηρεσίες στο Όφενμπαχ και στην Καρλσρούη ζητούν από τους γονείς, σε περίπτωση υποψίας μόλυνσης από κορονοϊό, να απομονώνουν τα παιδιά ηλικίας 3-11 ετών σε διαφορετικό χώρο για όλη τη διάρκεια της καραντίνας και να μην έρχονται σε επαφή μαζί τους ούτε για φαγητό. Προειδοποιούν μάλιστα ότι σε περίπτωση που αυτός ο κανονισμός δεν τηρείται, οι αρμόδιες κρατιδιακές Αρχές θα μπορούν να απομακρύνουν τα παιδιά από την οικογένεια για το υπόλοιπο της καραντίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ